Christopher Reeve, Superman, overleden

Christopher Reeve is zondag op 52-jarige leeftijd overleden. Hij werd bekend als Superman, maar evenzeer door het ongeval waardoor hij vrijwel geheel verlamd raakte, en zijn strijd tegen zijn lichaam daarna....

ANP

Christopher Reeve werd in 1952 geboren in New York. Zijn ouders scheidden toen hij vier was en zijn moeder vertrok met haar twee zoons naar New Jersey om daar te hertrouwen. Al tijdens zijn studie aan de Cornell-universiteit verdiende Reeve bij met acteren. Nog op Cornell werd Reeve aangenomen op de befaamde Juilliard School of Performing Arts in New York.

Reeve werd het beroemdst met zijn rol van Superman (1978), waarvoor hij 15 kilo aankwam om een gespierd lichaam te krijgen. Hij speelde de rol volgens veel critici met charme en uitstraling. Zijn vertolking van Clark Kent baseerde hij naar eigen zeggen op een jonge Cary Grant. 'Wat Superman tot held maakt, is niet dat hij macht heeft, maar dat hij wijs genoeg is om daar verstandig mee om te gaan', zei hij ooit.

Ook speelde hij - onder veel meer - in The Bostonians, The Aviator, The Sea Wolf, The Remains of the Day, Morning Glory en Village of the Damned. Reeve sloeg hoofdrollen af in American Gigolo, Body Heat en Running Man. Ook de rol van Mason Verger in Hannibal liet hij later - in 2001 - aan zich voorbij gaan. Die vertolking ging naar Gary Oldman.

In 1995 sloeg het noodlot toe. Hij viel van een paard, brak zijn nek en raakte verlamd. Kort daarvoor had hij nog een verlamde man gespeeld, in Above Suspicion. Pas na maanden van therapie kon hij steeds langer zonder beademing. Over zijn leven na de val schreef hij later de biografie Still Me. Samen met zijn vrouw opende de acteur een centrum om verlamde mensen te helpen zelfstandiger te worden. Ook bepleitte hij bij het Amerikaanse Congres betere ziektekostenverzekeringen voor dit soort ongelukken. Ooit sprak hij tijdens de Oscar-uitreikingen de hoop uit op meer films met een sociale boodschap.

Na het ongeluk ging Reeve met mate regisseren en produceren. Hij speelde zelfs een rol in Rear Window (1998), een remake van de Hitchcock-thriller over een man in een rolstoel die ervan overtuigd raakt dat er een moord is gepleegd. 'Ik was bang dat ik het niet redde om te acteren met alleen mijn stem en gezicht, maar als ik me maar genoeg concentreerde was alles van mijn gezicht af te lezen.'

In 2000 was Reeve in staat zijn wijsvinger te bewegen. Ook waren zijn armen en benen sterker geworden. Reeve, die een vliegbrevet bezat, won onder meer een Screen Actors Guild voor beste acteur in een tv-film. Hij had twee kinderen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden