postuum

Christopher Plummer (1929-2021) was veel meer dan kapitein Von Trapp

Hij werd wereldberoemd in The Sound of Music. Pas op late leeftijd wist hij zich aan kapitein Von Trapp te ontworstelen. Acteur Christopher Plummer overleed vrijdag op 91-jarige leeftijd nadat hij thuis was gevallen.

Christopher Plummer in 2007. Beeld AP
Christopher Plummer in 2007.Beeld AP

Christopher Plummer kon The Sound of Music ongenadig neersabelen. ‘Alsof je wordt doodgeslagen met een Hallmark-kaart’, zei de Canadese acteur, die vrijdag op 91-jarige leeftijd overleed, graag over het kijken naar de musicalklassieker uit 1965. ‘S&M’, noemde Plummer de alom aanbeden film, waarin hij zelf de mannelijke hoofdrol speelde als de Oostenrijkse kapitein Von Trapp: de hele titel uitspreken ging hem al te ver.

Julie Andrews en Christopher Plummer dansen in ‘The Sound of Music’ uit 1965. Beeld
Julie Andrews en Christopher Plummer dansen in ‘The Sound of Music’ uit 1965.

Dat mensen op straat hem toch altijd weer over die ene, naar zijn eigen smaak veel te stijve rol en sentimentele film aanspraken, ergerde hem: zagen ze dan nooit een andere, écht goede film?

Decennia later draaide Plummer bij. Het was – in z’n soort – eigenlijk best een aardige en verleidelijke film, erkende de acteur in zijn in 2008 verschenen autobiografie In Spite of Myself. Ook eerde hij Sound of Music-tegenspeler Julie Andrews: spelen met haar was alsof je ‘elke dag Valentijnpost’ kreeg. De actrice stond vrijdag in de Amerikaanse media stil bij zijn dood: ‘De wereld heeft een volmaakt acteur verloren.’

Die acteur was veel meer dan Von Trapp. Als de voornaamste níét-Britse Shakespeare-vertolker van zijn tijd schitterde Plummer op Broadway, en mat hij zich met al die andere groten bij het koninklijke Shakespearetoneelgezelschap in Londen.

Toneelacteren was het hoogste, vond hij. Voor de camera kon je als acteur met een hoop wegkomen, op het podium niet. Plummer schamperde weleens over Hollywood en de filmindustrie. Hij wees rustig de hem aangeboden rol van Gandalf in Peter Jacksons Lord of the Rings af, omdat Nieuw-Zeeland hem ‘niet zo trok’. Toch werkte hij graag: zo’n tweehonderd rollen in films en series, verspreid over zeven decennia.

Derde man

Plummer speelde vaak de tweede of derde man in films, hij werd nooit een echte ‘leading man’. Leefden generatiegenoten Sean Connery en Michael Caine zich uit als zot officiersduo in The Man Who Would Be King (1975) van John Huston, dan werd hij gecast als de verteller van de avonturenfilm, schrijver Rudyard Kipling. Plummer kon ook goed doorgaan voor het kwaad. Zo zette hij een voortreffelijke psychopaat neer in The Silent Partner (1978). Zijn typische wat gereserveerde, maar daaronder wel charmante voorkomen bleek goed te rijpen.

Juist in de herfst van zijn filmcarrière waren er veel memorabele optredens in grote films, zoals de dominante televisiejournalist Mike Wallace in het klokkenluidersdrama in de tabaksindustrie The Insider (1999). Of de invoelende psychiater in A Beautiful Mind (2001), opgezadeld met de briljante en schizofrene wiskundige John Nash.

Nog weer wat ouder werd Plummer ook op waarde geschat door zijn collega’s uit de filmwereld bij de uitreiking van de Oscars. Dat hij slechts twee jaar jonger was dan het beeldje, merkte de acteur op toen hij op z’n 82ste werd bekroond voor zijn zo aandoenlijke bijrol in Beginners, als de hoogbejaarde vader die pas na de dood van vrouw zijn homoseksuele gevoelens de vrije loop laat.

Christopher Plummer (links) en Ewan McGregor in ‘Beginners’. Beeld Focus Features
Christopher Plummer (links) en Ewan McGregor in ‘Beginners’.Beeld Focus Features

Plummer was de oudste winnende acteur ooit van de in 1927 voor het eerst uitgereikte Oscars. In 2018 werd hij wederom genomineerd, nu voor zijn Shakespeariaanse rol als de monsterlijke doch nét niet helemaal ongevoelige oliekoning J.P. Getty, in het ontvoeringdrama All the Money in the World. Plummer nam de rol over van de in opspraak geraakte Kevin Spacey, met wie regisseur Ridley Scott de hele film óók al had gedraaid.

Christopher Plummer bij de uitreiking van de Oscars in 2018.  Beeld Charles Sykes/Invision/AP
Christopher Plummer bij de uitreiking van de Oscars in 2018.Beeld Charles Sykes/Invision/AP

Concertpianist

Arthur Christopher Orme Plummer werd kort na de beurskrach van 1929 geboren en groeide op nabij Montreal. Hij werd opgevoed door zijn alleenstaande moeder, die kort na zijn geboorte scheidde van zijn vader, aandelenhandelaar John Plummer, die verder uit beeld bleef. Als achterkleinzoon van Canada’s derde premier John Abbott, via moederszijde, kreeg Christopher nog wel iets mee van het patriciërsverleden, maar veel geld was er niet. Na een bestaan als concertpianist te hebben overwogen, koos de schoolverlater op zijn 16de voor het acteursvak.

Christopher Plummer huwde driemaal en laat één dochter na: actrice Amanda Plummer, die hij pas na haar 20ste leerde kennen. De acteur, die overleed na thuis te zijn gevallen, was nog actief: in 2021 wordt de animatiefilm Heroes of the Golden Masks verwacht, waarvoor hij een van de stemmen insprak.

‘Nu ik antiek ben krijg ik betere filmscripts’, zei Plummer in 2018 gesprek met de Volkskrant, over zijn met de jaren méér bloeiende filmcarrière. ‘Is dat niet wonderlijk?’

LEES OOK:

‘Ik ontving het script twee dagen voor we gingen filmen’

All the Money in the World bestaat nu zonder Kevin Spacey. Met dank aan vervangend acteur Christopher Plummer. Ben je 88, krijg je een haastklus.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden