Nieuws

Christo is dood, maar de Arc de Triomphe in Parijs wordt ingepakt

De Arc de Triomphe in Parijs zal dit najaar verscholen gaan onder 25 duizend vierkante meter aan zilverblauw polypropyleen, bijeengehouden door 7 kilometer aan rood koord. De eerste plannen hiervoor, gemaakt door de Amerikaans-Bulgaarse ‘inpakkunstenaar’ Christo, zijn al bijna zestig jaar oud.

Schets van de ingepakte Arc de Triomphe Beeld Estate of Christo V. Javacheff / Christo and Jeanne-Claude Foundation / André Grossman
Schets van de ingepakte Arc de TriompheBeeld Estate of Christo V. Javacheff / Christo and Jeanne-Claude Foundation / André Grossman

L’Arc de Triomphe, Wrapped zal te zien zijn van 18 september tot en met 3 oktober. De voorbereidingen beginnen meteen na 14 juli, de Franse ­nationale feestdag. Het project stond gepland voor het voorjaar van 2020, maar moest worden uitgesteld vanwege de pandemie. Door die vertraging maakt Christo het zelf niet meer mee. Hij overleed op 31 mei 2020 op 84-jarige leeftijd.

Het inpakken kost 14 miljoen euro. Christo weigerde altijd subsidies of sponsoring. Het wordt volledig gefinancierd door schetsen, schaalmodellen en collages die Christo in de loop van de jaren van het plan heeft gemaakt en verkocht. Zijn eerste ontwerpen dateren al van 1962, toen hij en zijn vrouw Jeanne-Claude in een klein apartement in de buurt van de triomfboog woonden.

Weerstand

Hun plan voor de Champs Élysées stuitte door de jaren heen op praktische en andere weerstand, maar het echtpaar was volhardend. Intussen werden ze beroemd met het inpakken van de meest uiteenlopende gebouwen en landschappen onder een laag kleurige polypropyleen, zoals de Pont Neuf in Parijs, de Rijksdag in Berlijn, een vallei in Colorado en eilanden langs de kust in Florida.

‘Net als bij klassieke beeldhouwerken zijn al onze inpakprojecten geen solide gebouwen: ze bewegen met de wind, ze ademen’, zei Christo in een interview met ArtNews. ‘De stof is sensueel en uitnodigend; het is als een lichaam.’

Zijn vrouw Jeanne-Claude overleed in 2009. Het zou tot 2016 duren tot Christo weer een nieuw project uitvoerde: The Floating Piers, een drijvende, fel­oranje pier, die het Italiaanse dorpje Sulzano op het vasteland verbond met twee kleine eilanden. Er kwamen honderdduizenden mensen op af.

In 2017 werd het zestig jaar oude plan voor het inpakken van de boog aan de Champs Elysées opnieuw serieus opgepakt. Naar verwachting is de Arc de Triomphe het enige project van Christo dat postuum zal worden uitgevoerd.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden