Christie's veilt etsen van Rembrandt

Op 29 maart veilt Christie's in Londen 55 etsen van Rembrandt. De etsen, die allen zijn gedrukt tijdens Rembrandts leven, komen uit de collectie van de Nederlandse industrieel Geert Buisman Jzn., die vorig jaar is overleden....

Van onze verslaggeefster Wieteke van Zeil

Onder de etsen bevindt zich een portret en een contre-épreuve (een 'tegendruk') door de kunstenaar Jan Antonides van der Linden.

De 'tegendruk' is volgens Richard Lloyd, het hoofd Prenten vanChristie's in Londen, bijzonder omdat er weinig van bestaan. Mogelijk maakte de schilder deze druk om latere aanpassingen in de afbeelding op de etsplaat te kunnen maken.

Lloyd: 'Een etsdruk geeft een gespiegeld beeld van de koperplaat. Als je van die etsdruk nog een druk maakt, wanneer de inkt nog nat is, dankrijg je het beeld weer in de richting van de etsplaat.' Zo kon Rembrandtzien of het goed genoeg was.

Volgens Lloyd gaat het mogelijk om de laatste ets die Rembrandtmaakte. 'Na 1665 zijn er geen etsen bekend van de meester.' De schilder leefde toen nog vier jaar.

Buisman, die het familiebedrijf in kruiden en chemica Ten Doesschaterunde en wereldwijd uitbreidde, verzamelde zeer divers: van alle genresdie Rembrandt etste is er wel een vertegenwoordigd in de collectie. Ookvan de beroemde Honderd gulden prent (1649) is in maart een print te koop.

De prent, waarop Christus die de zieken geneest is verbeeld, danktzijn naam aan een oude vermelding dat Rembrandt er 'honderd gulden endemeer' voor ontving. Terwijl prenten in zijn tijd vaak niet meer dan eenpaar stuivers kostten.

Rembrandts etskunst onderscheidt zich volgens Lloyd van zijn schilderkunst omdat de meester er vrijer mee kon experimenteren: 'Rembrandt probeerde veel uit met de etsen. Zoals in de seriezelfportretten. Het zijn snelle schetsen die hij maakte om te zien hoe jeemoties kan uitbeelden.'

De etsen van de Buisman-collectie zijn van 3 tot 5 maart te bezichtigenbij veilinghuis Christie's in Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden