Christian Scott aTunde Adjuah combineert elektronische fusionjazz prachtig met hiphop

CD (jazz) - The Emancipation Procrastination

Christian Scott aTunde Adjuah heeft woord gehouden. De uit New Orleans afkomstige trompettist heeft ter ere van honderd jaar jazz op plaat zijn Centennial Trilogy voltooid. The Emancipation Procrastination is zijn derde album dit jaar en gelukkig weer wat spannender dan het wat vlakke Diaspora.

Christian Scott aTunde Adjuah Foto epa

Stretch music noemt de trompettist zijn composities, waarin hij oude New Orleans-patronen vermengt met elektronische fusionjazz en hiphop. Op zijn best levert dat ook echt nieuwe klankcombinaties op, zoals in AvengHer, waarin elektronica prachtig gecombineerd wordt met een zinderende trompetsolo.

The Emancipation Procrastination

Jazz
Christian Scott aTunde Adjuah
Ropeadope

De harde trompetklank van Scott wordt nogal eens te veel gedempt of vervormd, wat jammer is. Daardoor krijgen andere muzikanten de kans de aandacht op te eisen. De muzikanten uit de kring rond Scott vallen het meest op. Voorbeeldig is het samenspel tussen de fluitist Elena Pinerhughes en altsaxofonist Braxton Cook in New Heroes. Niet alleen een hoogtepunt van dit album, maar van de hele trilogie. Een nummer ook dat Christian Scott aTunde Adjuah zelf besluit met zijn mooiste solo.

Meer over