Christelijke gewoonheid voor vijftigplusser

Naast alle tijdschriften voor de actieve, bemiddelde, reis- en levenslustige vijftigplussers die er reeds bestaan, heeft nu ook de protestants-christelijke hoek ontdekt dat er een snelgroeiende doelgroep bestaat van mensen die wat minder omhanden hebben nu de kinderen het huis uit zijn....

Gijs Zandbergen

De hoofdkleur van het blad is oranje, wat aanleiding geeft teveronderstellen dat de makers en hun lezers weinig revolutionaire neigingenhebben. Dat klopt ook wel. Quinta is een bedaard blad met artikelen overhet mosterdmuseum in Doesburg, een toertje over Walcheren, het muziekkorpsJuliana uit Amersfoort en een fotoreportage uit de Kroondomeinen Het Looin Apeldoorn.

Als je het zo samenvat, heeft Quinta een hoog teutigheidsgehalte voor,zo lijkt het, met name vrouwelijke lezers. Die teutigheid heeft het ook,maar daarmee wordt de makers toch te kort gedaan. Het oogt allemaalminder spectaculair dan bijvoorbeeld de concurrerende bladen als Nu de tijdvan je leven of Plus magazine, maar het staat ook dichter bij dewerkelijkheid. Nederland kent nu eenmaal veel meer vijftigplussers die ineen dorpse doorzonwoning wonen, dan in een architectonisch hoogstandje ofeen riant seniorenappartement. De lezers van Quinta gaan, zoals de meestemensen, eerder eerder een eindje fietsen dan dat ze het vliegtuig pakkenom naar een exotisch oord af te reizen. En komt het toch zo ver, dan is deeerste zorg hoe het met de erfenis is geregeld, want mocht er in dat verreKenia iets gebeuren, dan is dat tenminste goed geregeld.

Wat de onderwerpen betreft, heeft Quinta de christelijke gewoonheid totleidraad gekozen. Het heeft dan ook minder dan de andere bladen de nadrukgelegd op het zogenoemde 'welverdiende genieten na een leven van hardwerken'. Dat kan leiden tot artikelen als dat over een vrouw die vijftienjaar met een dwarslaesie op bed lag en nu in haar lig-rolstoel de straatweer op durft, of tot een verhaal over een echtpaar van wie de kinderenniet meer naar de kerk gaan.

Die onderwerpen leveren geen typische 'genietmomenten' op, maar komenvoor veel christelijke vijftigplussers wel dicht bij de werkelijkheid. Deontspanning moet dan maar worden gezocht in een interview met deex-tennisleraar van de Oranjes, waaruit de roddelbladen ook hun krentenhadden kunnen plukken, of uit een reportage over een voormalige pastoriein Gaastmeer (Fr), waar Anneke (49) en Auke (57) zo heerlijk wonen.

Quinta, je ziet de lezeressen op hun klapstoeltje zitten als de GoudenKoets op Prinsjesdag door Den Haag rijdt. Ze zijn een dagje uit geweest,maar alles in het nette en 's avonds zijn ze weer gewoon naar huis gegaan,want overspel plegen, zoals Willemijn (57) deed, maakt niet gelukkig,zelfs al bleef het vreemdgaan beperkt tot knuffelen.

Gijs Zandbergen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden