Chris Zegers & Peter R. de Vries

Hoe Chris Zegers toont dat zijn casual buitenkant inhoud heeft en Peter R. de Vries soms beter iets níét kan snappen.

Flop

Noem een onderwerp en Peter R. de Vries heeft er een mening over. Dat is handig, voor redacties van talkshows en andere tv-programma's waar dagelijks het 'bel jij Peter of zal ik het doen' klinkt en de gast voor vanavond binnen een minuutje kan worden geregeld.

Crisis bij het Nederlands elftal? Zwarte Piet? Jack the Ripper? De afpersing van John en Linda de Mol? Ajax? De aanslag op de redactie van Charlie Hebdo? Bel jij Peter of zal ik het doen?

Woensdag - zijn stoel was nog warm - schoof hij aan bij RTL Boulevard om de terroristische daad in Parijs te duiden. Peter R. de Vries pakte zijn oude stiel, misdaadverslaggever, moeiteloos op en legde in heldere bewoordingen uit waarom de makers van het satirische tijdschrift zijn afgeknald. Ze lokten het zelf uit, leek hij te suggereren.

In Nederland hoeven we niet bang te zijn voor aanslagen, zei hij, maar Charlie Hebdo had een 'bepaalde reputatie'. Het blad publiceerde bij herhaling spotprenten die de profeet beledigden en dat mag nu eenmaal niet in het islamitische geloof.

'En op het moment dat je het toch doet en je beeldt hem zelfs af in compromitterende situaties, zelfs naakt, dan roept dat heftige situaties op.' Oorzaak. Gevolg.

Nogmaals: 'Het publiceren van dit soort spotprenten ervaren veel mensen die het moslimgeloof aanhangen óók als een aanslag.' Waarna Froukje de Both, ook weer present aan de desk, Peter R. een handje hielp door een en ander samen te vatten: 'Je weet dus eigenlijk dat je zoiets zou kunnen verwachten.'

Peter: 'Het is dus nooit te rechtvaardigen.'

Froukje, toch een tikje geschrokken: 'Nee, nee, dat niet.'

Peter R. de Vries.Beeld anp

Top

Voor wie vindt dat Chris Zegers in de jaren negentig is blijven hangen met zijn coupe soleil, zijn overhemden met te veel knoopjes open, zijn spijkerbroeken met flare pijpen, zijn brede riemen met cowboygespen en zijn diep uitgesneden T-shirts: dat klopt.

Geen man zo stijlvast en rechtlijnig als Chris Zegers. Sinds er reisprogramma's bestaan op televisie presenteert Chris Zegers ze. Al even lang belichaamt hij het overdreven ontspannen Zwitserlevengevoel. Van luieren heeft hij een beroep gemaakt. Beter gezegd: van Chris Zegers-zijn heeft hij een beroep gemaakt.

Dat maakt hem een dankbaar onderwerp van spot, in de kroeg maar ook op televisie, waar Paul Groot van Koefnoen hem een paar jaar geleden treffend persifleerde toen hij zei: 'Ik ben vandaag extra vroeg opgestaan om mijn haar zo te doen dat het lijkt alsof ik net uit bed kom.'

Giechelend imiteerde Groot hoe Chris Zegers dolde met zijn geluids- en cameraman, als een man die nergens over nadenkt.

Maar Chris Zegers slaat deze dagen keihard terug op televisie. In De slimste mens zette hij een meer dan indrukwekkende reeks neer. Van de zeven afleveringen waaraan hij meedeed, won hij er vijf. Momenteel voert hij het klassement aan.

Het leverde hem een prachtige bijnaam op: Quiz Zegers.

En ook in Wie is de mol? laat hij zich van zijn beste kant zien. In Sri Lanka, een land dat hij beroepsmatig al vele keren bezocht heeft, sluit hij pactjes, zaait hij verwarring, liegt hij dat hij barst en speelt het spel alsof het voor hem gemaakt is. Intussen spant hij zijn spierballen en bruint hij zijn huid.

Chris Zegers is de mol, de slimste mens en de heilige geest.

Chris Zegers.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden