Chorus kruipt onder de huid van Beatrix, de vrouw die geliefder werd door de zware jaren die ze doormaakte

Vijf jaar na haar aftreden als koningin leidt Beatrix 'het leven van een pensionada', schrijft Jutta Chorus in een nieuwe epiloog bij haar indringende portret Beatrix - Dwars door alle weerstand heen uit 2013. Het boek is herdrukt, het nawoord is bijgesteld ter gelegenheid van de 80ste verjaardag van Beatrix op 31 januari.

De vorige editie eindigde met de vaststelling van een hofdame: 'Ik denk dat deze vrouw een trilling blijft veroorzaken.' Dat mag waar zijn, maar zulke momenten zijn allengs schaarser geworden. Sinds de toespraak waarmee ze haar abdicatie aankondigde, hoorde het volk niets meer van haar.

In de nieuwe uitgave is de conclusie weemoediger. Dat heeft alles te maken met het overlijden van prins Friso, luttele maanden na haar abdicatie. Friso is begraven in Lage Vuursche, vlak bij kasteel Drakesteyn waar Beatrix woont. Chorus schrijft: 'Tegen de avond kijkt ze uit het raam, naar het graf van Friso, vertelde ze aan een gast op een symposium in het Paleis op de Dam. Dan valt er precies een lichtstraal op.'

Dat is de methode-Chorus: mensen spreken en mede door de compositie onder de huid van de hoofdpersoon kruipen. De auteur situeerde haar boek voor de helft rond 'de zware jaren', die vanaf 2000 begonnen. In 2002 overleed prins Claus. Er waren daarna affaires rond Margarita en Mabel. En in 2004 overleden Beatrix' ouders.


Dan was er de verhouding tot het volk. 'Het lijkt wel of ze geliefder is door wat haar overkomt en hoe ze daarop reageert, dan door wat ze doet', analyseerde Chorus al eerder de 'tragiek' van haar koningschap. Het is ook daarom dat 80 worden geen keerpunt zal zijn, aldus geciteerde vrienden. De omslag was er al. Beatrix is er wel, maar niet meer zo aanwezig als vroeger.

Beatrix - Dwars door alle weerstand heen

non-fictie

Jutta Chorus

Atlas Contact;

344 pagina's; euro 24,99.

Ook verschenen:
Arendo Joustra (samenstelling): Beatrix 80 Elsevier Weekblad; 277 pagina's; euro 14,95.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden