RecensieThe lost Art of Grief

Choreograaf Marie Goeminne giet met een ingetogen duet verdriet en rouw in een publieke vorm

De dansvoorstelling fascineert, maar is te kort.

Annette Embrechts
The lost Art of Grief van Marie Goeminne Beeld Jocelyne Moreau
The lost Art of Grief van Marie GoeminneBeeld Jocelyne Moreau

We zitten in een cirkel. Pas na een paar stille minuten bukt één iemand geluidloos naar de grond. Drupt daar een traan? Nee. Danseres Lisa Kasman zakt wel langzaam in treurhouding. Ze schuifelt op haar knieën met gebogen hoofd de kring rond. Diametraal tegenover haar doet Maaike van de Westeringh hetzelfde, als in het Portugese bedevaartsoord Fátima. Beiden gehuld in coltrui en broek in aardetinten.

Op band klinkt gemeen schurend metaal, tonen die hoog en laag afbuigen. De vrouwen - één met stekeltjes, één met krullen – vallen naar de grond, rollen, rekken zich uit, krimpen in elkaar. Handen over hun oren, in zichzelf gekeerd. We krijgen geen zicht op hun ogen. Na een half uur, wanneer meer melodie in de geluidsband komt, halen ze elkaar in, bieden een schouder aan, trekken een hand door elkaars haar. Ze schokken na, hoesten een kikker op, leggen een hoofd in elkaars schoot.

Choreograaf Marie Goeminne giet met dit ingetogen duet verdriet en rouw in een publieke vorm. Ze verloor haar kind tijdens een vergevorderde zwangerschap. Die wond vormt nu het vertrekpunt voor artistiek onderzoek naar rouwverwerking. Ze vernoemt haar duet naar een theorie van psychotherapeut en soulactivist Francis Weller: The lost Art of Grief. Daarin moedigt hij mensen aan de kunst van het rouwen in gemeenschap te omarmen - het omgaan met verdriet mag geen particuliere opdracht blijven.

Als Goeminne haar intieme duet langer maakt, kan die belofte ook worden ingelost. Nu fascineert het zeker maar stopt het net te vroeg. De cirkelopstelling leent zich ideaal voor het maken van (oog)contact en toeschouwers te verleiden hoofd of lichaam mee te buigen.

The lost Art of Grief

Dans

★★★☆☆

Van Marie Goeminne/Artist Collective Kudde.

10/1, Korzo Theater, Den Haag. Tournee t/m 28/4

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden