Gamerecensie

Chivalry 2: een Middeleeuwse Call of Duty met knotsen in plaats van kalasjnikovs ★★★★☆

Attentie liefhebbers van Monty Python & The Holy Grail: er is nu een game waarin je zelf de Black Knight kunt spelen.

Chivalry 2 is slechts losjes gebaseerd op de Middeleeuwen. Beeld Torn Banner
Chivalry 2 is slechts losjes gebaseerd op de Middeleeuwen.Beeld Torn Banner

De Black Knight is de koppige de ridder uit de film van 1975 die in een gevecht met koning Arthur eerst zijn linkerarm verliest, dan zijn rechter en daarna ook beide benen. En die dan nog steeds de vorst uitdaagt dichterbij te komen: ‘Dan bijt ik je benen eraf!’

Chivalry 2 is een online computerspel waarin maximaal 64 zwarte ridders gillend als maniakken en met steeds minder lichaamsdelen zich in een Middeleeuwse veldslag kunnen gooien. Sterker nog: ze kunnen een afgehakte arm als wapen gebruiken. Of het hoofd van een gevelde opponent. Of een brandende kip. Een gebraden kalkoen. Een aambeeld. Dan wel een koeienvlaai.

Chivalry 2 is een game die zichzelf niet al te serieus neemt. Ontwikkelstudio Torn Banner noemt het vervolg op Chivalry: Medieval Warfare uit 2012 dan ook ‘losjes’ gebaseerd op de Middeleeuwen.

Het is inderdaad te hopen dat de ridders destijds elkaar met iets meer tactisch inzicht te lijf gingen. Maar anno 2021 valt er een ontiegelijke hoop lol te beleven aan gevechten met zwaarden, hakbijlen en pijl en boog die veel weg hebben van de stoeipartijen van 10-jarigen die elkaar in het zwembad met schuimrubberen pool noodles om de oren slaan.

Niet al het goeds komt altijd van boven. Beeld Torn Banner
Niet al het goeds komt altijd van boven.Beeld Torn Banner

Dat is het fijne aan Chivalry 2: je kunt tijdens de meestal korte online botsingen van twee partijen van 20 tot 32 spelers – afhankelijk van de spelsoort – een heel eind komen door gewoon wild om je heen te meppen. Maar je komt nog verder als je de verschillende aanvals- en verdedigingstechnieken onder de knie weet te krijgen en die uiteindelijk zo snel weet te combineren dat je tegenstander niet weet waar hij het zoeken moet.

Elke techniek heeft zijn eigen voor- en nadelen, maar bijvoorbeeld te veel slagen alleen maar afweren kost energie die je langzaam ziet wegsijpelen in je stamina-meter. Sommige klappen vergroten je overlevingskansen in een strijdgewoel tegen meerdere opponenten, maar een slag met een geheven zwaard boven je hoofd brengt de ander meer leed toe. Voor aanvang van de strijd kun je kiezen uit vier soorten krijgers, met elk zijn eigen vaardig- en zwakheden, en allerlei subklassen.

Chivalry 2 is een spel van inschatten van wat de ander van plan is, je timing goed kiezen en voetenwerk. De vechttactieken zijn makkelijk te leren, maar moeilijker om effectief toe te passen. In dat opzicht is het een soort Fortnite of een variatie op Call of Duty: Warzone, maar dan met ridders in plaats van soldaten en knotsen in plaats van kalasjnikovs.

In elk geval één ridder die het niet lang meer gaat maken. Beeld Torn Banner
In elk geval één ridder die het niet lang meer gaat maken.Beeld Torn Banner

Prettig is ook dat je een duizend doden kunt sterven, zonder lang te lijden. Je wordt weer snel op het slagveld ‘herboren’ als je een fatale klap hebt opgelopen of een pijl door je lijf kreeg die door een laffe boogschutter van grote afstand op de aanstormende menigte is afgevuurd.

Op den duur verschijnt er ook groter wapentuig in beeld – een stormram bijvoorbeeld, of een ballista, een katapult op wieltjes waarmee je bij ontstentenis van stenen ook manschappen kunt afvuren.

In Chivalry 2 kun je nu ook eindelijk de afstanden tussen alle slagvelden en bestormingen afleggen te paard. De ridders in Monty Python & The Holy Grail hadden die luxe niet, vanwege het beperkte budget. Zij moesten het doen met het geluid van paardenhoeven, in beeld gemaakt door twee kokosnoothelften tegen elkaar te klappen.

Veel budget had Torn Banner ook niet gezien de geringe variatie in slagvelden en kastelen, maar het heeft een compacte game opgeleverd waarin we onze innerlijke Black Knight tot het bittere einde kunnen botvieren (‘Okay, we noemen het gelijkspel.’)

Chivalry 2 (of II) is uitgebracht voor PlayStation 4 en 5, Xbox One en Series S|X en Windows en is geschikt bevonden voor 18 jaar en ouder (PEGI).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden