Chinese makers van de iPhone ziek door gif

AMSTERDAM - Apple, de maker van de iPhone, is in verlegenheid gebracht door onthullingen van een Australische onderzoeksjournalist over misstanden bij een toeleverancier in China. Werknemers van het bedrijf Wintek zouden ziek zijn geworden door blootstelling aan verboden chemicaliën.

Apple-baas Steve Jobs bij de presentatie van nieuwe iPhone-software.

De journalist Stephen McDonell van de Australische publieke omroep ABC sprak in het ziekenhuis van Suzhou, nabij Shanghai, met personeel van Wintek. Meer dan honderd medewerkers van het Taiwanese bedrijf lagen maandenlang in het ziekenhuis of hadden daar gelegen met chronische pijnen. Volgens hen zou hun zenuwstelsel zijn aangetast als gevolg van het illegale gebruik van n-hexaan, een gevaarlijk oplosmiddel.

McDonell zond eind vorige week een radiodocumentaire uit over de zaak. In de uitzending komen werknemers aan het woord die vertellen dat ze vanaf november 2008 opeens moesten werken met het verboden n-hexaan. Ze gebruikten het om de aanraakschermen van mobiele telefoons schoon te maken, voor ze er logo's van fabrikanten op plakken. Tegen de journalist vertelden ze dat het voornamelijk om Apple-producten ging.

40 procent van de productie
Volgens analisten is Wintek, waar in totaal 20 duizend mensen werken, goed voor ongeveer 40 procent van de productie van het nieuwste model van de iPhone, de iPhone4.

De in het no.5 People's Hospital in Suzhou geïnterviewde werknemers hadden allemaal last van chronische pijn en duizeligheid. Sommigen konden tijdelijk niet meer lopen. Wintek zou wel de kosten van hun ziekenhuisverblijf hebben betaald. In februari van dit jaar werd al bekend dat een medewerker van Wintek in augustus vorig jaar was overleden als gevolg van het gebruik van n-hexaan.

Staking
Eerder dit jaar kwamen er via Chinese media ook al verhalen naar buiten over een staking van tweeduizend werknemers van Wintek. Zij zouden machines kapot hebben gemaakt en auto's op het parkeerterrein bij de fabriek hebben beschadigd om aandacht te vragen voor een aantal sterfgevallen die volgens hen in direct verband stonden met het werken met giftige materialen.

Het is niet voor het eerst dat Apple in opspraak komt in verband met de werkomstandigheden bij leveranciers. Op de laatste aantijgingen heeft het bedrijf nog niet gereageerd, maar in zijn rapport over maatschappelijk verantwoord ondernemen over het jaar 2009 stelde Apple dat het stelselmatig onderzoek doet naar de werkomstandigheden bij alle bedrijven met wie het samenwerkt. Daaruit bleek dat 23 van de 83 bedrijven waar Apple mee samenwerkt in China niet eens het minimumloon betalen.

Zelfmoord
In mei van dit jaar kwam Apple negatief in het nieuws toen bleek dat bij Foxconn, een andere grote partner in China, in een paar maanden tijd tien werknemers zelfmoord hadden gepleegd, vermoedelijk mede als gevolg van de slechte arbeidsomstandigheden bij het bedrijf. Apple bleek al in 2006 signalen te hebben ontvangen over misstanden bij Foxconn, maar liet het bedrijf desondanks niet vallen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden