Chinese koper wil niet betalen voor beelden YSL

De Chinese kunsthandelaar die vorige week op de collectieveiling van Yves Saint Laurent voor 15,7 miljoen euro de omstreden beelden Rat en Konijn kocht, wil geen geld neertellen voor zijn aanschaf.

Van onze correspondent Ariejan Korteweg

Met zijn protestbod zegt hij nu te willen voorkomen dat de beelden in andere handen zouden vallen. China beschouwt Rat en Konijn als nationaal erfgoed. Nog niet duidelijk is of Mingchao namens zichzelf handelde of namens het Fonds voor het nationale erfgoed van China, dat de verkoop vorige week, tevergeefs, via de Franse rechter probeerde tegen te houden. Mingchao zou adviseur van dat Fonds zijn.

‘Ik geloof dat elke Chinees op dat moment hetzelfde zou hebben gedaan’, zei hij tijdens een persconferentie, verwijzend naar de veiling waar hij via telefoonverbinding aan meedeed. ‘Maar ik moet onderstrepen dat het geld niet betaald zal worden.’ Mingchao betaalde in 2006 al eens bijna vijftien miljoen dollar voor een gouden boeddhabeeld uit de Ming-tijd.

De beelden werden in de achttiende eeuw gemaakt voor het zomerpaleis van de Chinese keizer in Peking. Ze maken deel uit van de Chinese dierenriem, die net als de westerse uit twaalf tekens bestaat. Tijdens de Opiumoorlog nam het Frans-Britse leger de beelden in 1860 als oorlogsbuit mee. De Chinese regering vindt dat de beelden onrechtmatig zijn verkregen en aan China moeten worden teruggegeven. Aap, buffel, paard, tijger en varken zijn de afgelopen jaren door schenkingen weer in Chinese handen gekomen.

Mensenrechten
Pierre Bergé, zakenpartner en voormalig levensgezel van Saint Laurent en mede-eigenaar van de collectie, heeft de Chinese claim steeds terzijde geschoven. ‘Daarover valt pas te praten als zij de mensenrechten in Tibet eerbiedigen’, was zijn vaste reactie.

Die onverbiddelijke opstelling wordt niet door iedereen in Frankrijk gedeeld. Voormalig premier Jean-Pierre Raffarin noemt de houding van Bergé ongepast en vindt de claim van China legitiem.

China oefende vorige week ook diplomatieke druk uit. De verhouding tussen China en Frankrijk was de laatste tijd wat verbeterd, nadat een mogelijke ontmoeting van president Sarkozy met de Dalai Lama voor de Olympische Spelen en protesten in Parijs tegen de passage van de Olympische vlam tot politieke spanningen hadden geleid.

Bergé bleef laconiek onder de betalingsweigering. ‘In dat geval houd ik ze bij me, en zullen we samen verder leven, de beelden en ik,’ verklaarde hij tegen dagblad le Monde. Christie’s liet weten dat de beelden niet naar China gaan, zolang er niet betaald is.

De omstreden beelden van een rat en een konijn (AFP) Beeld
De omstreden beelden van een rat en een konijn (AFP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden