NieuwsIFFR

Chinese documentaire van live-streams op mobieltjes wint IFFR Tiger-competitie

De Chinese collagedocumentaire ‘Present.Perfect’. wint vrijdag de Tiger Award, de hoofdprijs van het 48e International Film Festival Rotterdam. ‘Take Me Somewhere Nice’ van de Nederlandse Ena Sendijarevic kreeg de jury-award.

Present.Perfect Beeld eenmalig K2 - filmstill
Present.PerfectBeeld eenmalig K2 - filmstill

Het Chinese Present.Perfect. heeft de Tiger-competitie van International Film Festival Rotterdam gewonnen. Winnares Zhu Shengze assembleerde haar vrijdag door de internationale jury bekroonde documentaire uit achthonderd uur live-streams van onbekende Chinezen, die op dat moment geen idee hadden dat hun telefoonfilmpjes werden vastgelegd. De 32-jarige Chinese filmmaker volgde via haar laptop maandenlang de live-streams van Chinezen met hooguit een handjevol volgers: fabrieksarbeiders, fysiek gehandicapten, straatartiesten. Die treden op, doen persoonlijke ontboezemingen of kletsen zomaar wat tijdens het onderbroeken naaien in de kledingfabriek.

In Present.Perfect. lijkt de camera zélf soms een gesprekpartner. Of er daadwerkelijk iemand kijkt – en wie – doet er minder toe. Ruim 422 miljoen Chinezen maken geregeld gebruik van de nog vrij nieuwe live-stream platforms, wat de Chinese overheid deed besluiten deze vluchtige digitale contacten meer te gaan controleren. Het idee voor Zhu Shengzes film ontstond toen een Chinese hobbyklimmer al live-streamend van een wolkenkrabber stortte, verklaarde de regisseur eerder deze week in gesprek met de Volkskrant. Maar na maandenlang live-streams te hebben gekeken, vond ze de minder extreme filmpjes veel interessanter: ‘Ik besloot me te richten op de Chinezen die dit medium gebruiken omdat ze in hun echte leven weinig sociale contacten hebben.’

Aan de IFFR-festivalhoofdprijs is een geldbedrag van 40 duizend euro verbonden. Ook vorig jaar werd de acht films tellende Tiger-competitie gewonnen door een film van een Chinese regisseur.

Humoristische Nederlandse roadmovie

De jury schonk een speciale jury award (en 10 duizend euro) aan de Nederlandse regisseur Ena Sendijarevic (32) voor haar ‘buitengewone artistieke prestatie’ en debuutspeelfilm Take Me Somewhere Nice. In Sendijarevic’ strak gestileerde en humoristische roadmovie stuit een Bosnisch-Nederlands meisje op haar Bosnische achtergrond als ze haar zieke vader besluit op te zoeken. Sendijarevic, die afgelopen december de Volkskrant-regietalentprijs won, nam zich voor een film te maken over een ontwortelde generatie migranten zonder clichébeelden of zielige dramatische verhalen.

Take Me Somewhere Nice. Beeld eenmalig K2 - filmstill
Take Me Somewhere Nice.Beeld eenmalig K2 - filmstill

Ook de publieksprijs werd vrijdagavond bekend gemaakt: het Libanese straatkinderen-melodrama Capharnaüm van Nadine Labaki was het populairst onder de bezoekers.

De 48e editie van IFFR telde masterclasses van verschillende gerenommeerde, al sinds hun begintijd aan het festival verbonden filmauteurs. Zoals China’s belangrijkste hedendaagse cineast Jia Zhangke, met zijn gangstervrouw-epos Ash Is Purest White. En de Franse Claire Denis, die haar weinig doordeweekse horror-sciencefiction High Life meebracht. Ook de Hongaarse Oscarwinnaar Laszlo Némés (Son of Saul) deed Rotterdam aan, bij de voorpremière van zijn nieuwe periodefilm Sunset.

IFFR, dat nog tot zondag duurt, opende deze editie met Dirty God, de door pers en publiek gewaardeerde eerste Engelstalige speelfilm van Sacha Polak.

Winnaars IFFR:

Tiger Award:

Present.Perfect. (Zhu Shengze)

Speciale jury Award Tiger competitie:

Take Me Somewhere Nice (Ena Sendijarevic)

Publieksprijs:

Capharnaüm (Nadine Labaki)

Bright Future Award:

A volta ao mundo quando tinhas 30 anos (Aya Koretzky)

FIPRESCI Award (internationale filmcritici):

End of Season (Elmar Imanov)

KNF Award (Nederlandse filmcritici):

Tarde para morir joven (Dominga Sotomayor):

VPRO Big Screen Award:

Transnistra (Anna Eborn)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden