Chinese dansers uit New York mixen kunst, commercie, politiek en bekeringsdrang (***)

Dans – Shen Yun

Beeld Wendy Gans

Overal waar het New Yorkse dansgezelschap Shen Yun optreedt – en dat zijn nogal wat plekken, met vijf parallel toerende groepen – krijgt het te maken met de lange arm van China. Zo heeft de Chinese ambassade geprobeerd het optreden in Rotterdam tegen te houden. Shen Yun doet dingen die de communistische machthebbers niet leuk vinden.

Naast sierlijke en virtuoze klassieke Chinese dans, verwant aan martial arts en een inspiratiebron voor acrobaten, brengt de groep kleurrijke, vaak vrolijke en symmetrisch geordende folkloredans van etnische minderheden. Ook de nieuwe show met live-orkest huppelt van een zilveren belletjesdans van de Miao naar een Mongoolse chopstickdans. Maar China’s grootste ergernis is natuurlijk dat Shen Yun de vervolging van de Falun Dafa (hier bekend als Falun Gong) aankaart. Deze spirituele beweging werd in China razend populair in de jaren negentig en terstond verboden.

In tenenkrommend letterlijke scènes, inclusief spandoek met ‘Falun Dafa is good’, zien we hoe een groepje studenten door de Hamer & Sikkel-politie wordt gemolesteerd. De voorstelling, die door twee showmasters aan elkaar wordt gepraat en ons via interactieve animaties laat reizen langs paleizen, tempels en wolkenkrabbers, eindigt met een tsunami, pijnlijk, die de wereld schoonveegt voor een nieuw begin.

Met zijn bizarre mix van kunst, commercie, politiek en bekeringsdrang is Shen Yun 2018 een intrigerende gebeurtenis. Puur artistiek gezien gaan de complimenten naar de dansers. Die zijn technisch sterk en expressief, en de klassieke Chinese dans, een net zo uitgebreide techniek als ballet, biedt veel moois. Choreografisch kunnen met name de verhalende dansen, met veel slapstick en mime, een flink tandje gelaagder, complexer, spannender.

Shen Yun 2018. Met choreografieën van o.a. Yungchia Chen en Michelle Ren. 28/4, Chassé Theater, Breda. 15/5 in Nieuwe Luxor, Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden