Chinees filmfestival 'uitgesteld' door autoriteiten

Het Chinese filmfestival Yunfest zou de afgelopen week worden gehouden, maar eind maart berichtte de festivalorganisatie dat de editie 2007 was ‘uitgesteld’ hangende overleg met de autoriteiten....

Van onze correspondent Hans Moleman

De regering onderdrukt nog steeds de openbare nagedachtenis van de Culturele Revolutie, deze zwarte bladzijde in China’s recente geschiedenis. Hoeveel mensen het leven lieten is nog steeds onduidelijk. Alleen in Peking werden in augustus 1966 al 1770 mensen vermoord, nog los van het grote aantal zelfmoorden van opgejaagde ‘bourgeoiskapitalisten’.

Aan de chaos kwam pas in 1976 officieel een einde, na de dood van Mao, maar nog altijd is de leiding bang dat het openen van de beerput de Communistische Partij zal schaden. Slechts weinigen werden na 1976 gestraft voor de misdaden die zij begingen.

Het is daarom dat Peking niet graag ziet dat pijnlijke verhalen als die van Bian en Wang Zhongyun op straat komen te liggen.

Platform voor kritische filmmakers
Yunfest, voluit Yunnan Multi Culture Visual Festival, geldt als het belangrijkste platform voor kritische filmmakers in China. Het tweejaarlijks festival, dat in 2003 werd opgezet door een groep filmmakers en antropologen verbonden aan diverse Chinese universiteiten, zou dit jaar de derde aflevering beleven in Kunming, hoofdstad van de Chinese zuidwestelijke provincie Yunnan. Yunfest ontvangt onder meer Nederlands subsidiegeld om de ontwikkeling van onafhankelijke documentairemakers te bevorderen.

De documentaire Though I am Gone is te zien op YouTube.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden