China stoot zijn schrijvers op in vaart der volkeren

De culturele autoriteiten beginnen dit jaar een grote campagne om het werk van China’s schrijvers wereldwijd meer bekendheid te geven....

Van onze correspondent Hans Moleman

China’s uitgeverijsector is, net als de overige media in het land, stevig in handen van de staat. Mede dankzij een diepgewortelde traditie van zelfcensuur komen er in dit systeem zelden werken van schrijvers bovendrijven die interessant genoeg zijn voor een internationaal literair publiek.

Zo zal China’s internationaal gelauwerde schrijver Gao Xingjian, die vijf jaar geleden de Nobelprijs voor de literatuur kreeg, ongetwijfeld niet in de top honderd van Peking figureren. Zijn politiek gevoelige werk werd in 1980 in de ban gedaan. In 1987 verhuisde Gao naar Parijs, waar hij in 1998 het Franse staatsburgerschap verwierf.

Ook andere Chinese kopstukken die hun literaire bewegingsruimte in het buitenland hebben gezocht, zullen ontbreken. Zoals Jung Chang, wier Wilde Zwanen wereldwijd een bestseller werd. Nien Cheng, wier autobiografie Leven en dood in Shanghai een schrijnend relaas is van de wreedheden begaan tijdens Mao’s Culturele Revolutie, maakt eveneens geen kans.

Voor de wereldberoemde dichter Bei Dao lijkt ook al geen plaats op de staatslijst weggelegd: hij werkt vanuit de VS nadat hij protest aantekende tegen de bloedige onderdrukking van de studentenopstand op het Plein van de Hemelse Vrede in Peking in 1989.

China probeerde al eerder haar ‘staatsgoedgekeurde’ schrijvers in het buitenland aan de man te brengen. Een speciale regeringsuitgeverij, de Foreign Languages Press, is belast met de moeilijke taak ‘het beste van de Chinese cultuur’ aan de buitenwereld te presenteren.

Dit resulteerde in 2002 bijvoorbeeld in de bundel Meesterwerken van moderne Chinese fictie, met werken als Het kind aan het meer van Wang Tongzhao, Bedwelmende Lentenachten van Yu Dafu, Het dagboek van mevrouw Sophia van Ding Ling en De echtgenoot van Shen Congwen. De bundel heeft het internationaal niet gebracht tot bestseller.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden