RecensieTheater

Chileense tienermeiden vertellen hun veelal ellendige verhalen met energie, humor en onderlinge solidariteit ★★★★☆

In Paisajes para no colorear eisen ze hun plek op en begint hun emancipatie. 

Paisajes para no colorearBeeld Jorge Sánchez / GAM

Een tienermeisje komt op met een baby in haar armen. Het kind, vertelt ze, heeft ze gekregen van deze man – korte pauze – en dan wijst ze op de burgemeester van de stad. O, nee, denk je. Zelfs de burgemeester bezwangert hier tieners. 

Maar dat was te snel geconcludeerd. De baby is een pop en onderdeel van een preventieprogramma. De tiener leert hoe ingewikkeld het is om te zorgen voor een kind. Grapje! 

Maar wel een wrang grapje. Want tienerzwangerschappen komen veel voor in Chili. naast andere misstanden als verwaarlozing, (gewelddadige) mishandeling en verkrachting van jonge meisjes. Theatermaker Marco Layera (1978) maakte er een voorstelling over: Paisajes para no colorear, dit weekeinde te zien op het Holland Festival. 

Voor Paisajes  deed hij een jaar lang onderzoek onder 140 meisjes en jonge vrouwen, wier relaas werd opgetekend door een team van zijn vaste theatergezelschap La Re-sentida. Dat resulteerde in deze energieke, grappige en aangrijpende voorstelling, waarin die verhalen een plaats krijgen, maar waarin de adolescenten ook zoveel meer zijn dan alleen maar slachtoffers.

Negen tienermeisjes staan op het toneel, variërend in leeftijd van 13 tot 17 jaar. Allemaal hebben ze zo hun ervaringen met intimidatie, geweld, seks, abortus en discriminatie in een traditionele, bekrompen maatschappij. Maar in Paisajes eisen ze hun plek op en begint hun emancipatie. 

Dat, plus het feit dat Layera de meiden een lading energie, onderlinge  solidariteit en humor laat meenemen en er naar hartenlust wordt gedanst en gegrapt, maakt de voorstelling hartverwarmend en hoopvol. 

Alleen de eindscène valt uit de toon, als de meisjes voor op het toneel in een rijtje snikkend een slotbetoog houden. De boodschap was daarvoor juist zo mooi over het voetlicht gebracht, en dit maakt het net minder sterk.

Paisajes para no colorear

★★★★☆

 Regie Marco Layera. Holland Festival. 15/6, Stadsschouwburg, Amsterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden