Actie / Thriller / Misdaad

Children of Men

Overdonderende toekomst

Een oude hippie. Een man van zachte woorden en een fijnzinnige smaak. Dat is de langharige Jasper (Michael Caine), die onzichtbaar van de buitenwereld zijn dagen slijt in een woning in een bos. Luisterend naar klassieke muziek en werkend aan zijn homegrown cannabis wacht hij daar op het einde van de wereld.


Jasper is in Children of Men van Alfonso Cuarón een relikwie uit een lang vervlogen tijd. Het geloof in een vredige, gelijkwaardige maatschappij is in 2026 - het jaar waarin de film speelt - verdwenen. Sterker: de aarde is grotendeels verwoest, en alleen in Groot Brittannië bestaat nog zoiets als een maatschappij, al functioneert die vooral als een fascistische staat. Daarbij tikt de klok in Children of Men onverbiddelijk: een mysterieus virus heeft de mensheid onvruchtbaar gemaakt. Het gevaar van uitsterving wordt almaar concreter.


Regisseur Alfonso Cuarón, bij het grote publiek bekend van Y tu mamá también en Harry Potter and The Prisoner of Azkaban, maakte Children of Men om zijn onbehagen over de hedendaagse politiek uit te drukken. Hij opent zijn film, gebaseerd op de roman van schrijfster P.D. James, met een gitzwart beeld van Londen, waar het tv-journaal het nieuws brengt dat de jongste mens op aarde niet meer leeft. De 18-jarige jongen is omgebracht omdat hij weigerde een handtekening uit te delen aan fans.


Cuarón weet hoe hij met deur in huis moet vallen. Binnen luttele seconden ontvouwt hij een failliet universum. Kort daarop wordt de blik gericht op de cynische journalist Theo (Clive Owen), die betrokken raakt bij een verzetsgroep. Na enkele minuten is deze Theo onderdeel van een geheime missie, die gaandeweg steeds nadrukkelijker bijbelse dimensies krijgt en uiteindelijk in een pleidooi voor religieus besef uitmondt.


Die ontwikkeling maakt van Children of Men een interessante, ongewone film. Cuarón vermomt zijn engagement als een gelikte actiefilm. Hij roert te midden van bomexplosies, schietpartijen en woeste achtervolgingen thema's aan als de vluchtelingenproblematiek, het verlies van privacy, en het gevaar van een agressieve politieke koers.


Overdonderend is de visuele stijl waarmee Cuarón en cameraman Emmanuel Lubezki hun toekomstvisioen schetsen. Deze post- apocalyptische wereld, vol duisternis en ruïnes, komt angstaanjagend bekend voor - alsof het journaalbeelden op krachtstroom zijn.


Het meeste indruk wekt het moment waarop het oorlogsgeweld plotseling stil valt en soldaten gedwee hun machinegeweren naar de grond richten. Die plotselinge zucht naar introspectie heeft niets van doen met de introductie van een nieuw wapen of een dreigement. In Children of Men is het gehuil van een baby voldoende om te doen beseffen dat mensenlevens onbetaalbaar zijn.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden