Review

Chasing Piazzolla heeft een ijle, geheimzinnige sfeer

Ineens snap je het: Pe Loc is natuurlijk voor de panfluit bedoeld. Béla Bartók schreef het stuk, een van zijn zes Roemeense volksdansen, voor zijn eigen instrument, de piano. Even vaak wordt het gespeeld met de viool in de hoofdrol, hoog op de snaren, met louter flageoletten - boventonen die dat karakteristieke, breekbare, fluitende geluid creëren.

Biëlla Luttmer
Matthijs Koene (links) en Stefan Gerritsen. Beeld Claudia Hasen
Matthijs Koene (links) en Stefan Gerritsen.Beeld Claudia Hasen

Meestal komen ze net niet uit de verf en dan mis je de magie van het werkje. In Matthijs Koenes versie voor panfluit hebben ze én een ijle, geheimzinnige sfeer én een trefzekerheid die ruimte laat voor een gloeiende interpretatie.

Koene (38), die met de grandioze gitarist Stefan Gerritsen het duo Verso vormt, stapt in het spoor van Bartók, van Guus Janssen, Maurice Ravel, Roland Dyens, Artyom Kim, Heitor Villa-Lobos en Astor Piazzolla. Hij noemde zijn cd naar het stuk Chasing Piazzolla, van Nico Huijbregts, die op een verrassend originele manier de aard van de panfluit blootlegt.

Huijbregts is een van de componisten die het meesterschap van Koene voeden met nieuw werk. Dat is broodnodig, want de panfluit heeft een schreeuwend gebrek aan repertoire en blijft daardoor vaak steken in de hoek van populaire Zuid-Amerikaanse sferen van El Condor Pasa en Boliviaanse muzikanten in winkelcentra.

Een gemiste kans, laat Koene horen. Hij laat beroemde stukken als Piazzolla's Nightclub 1960 van kleur verschieten, maar kiest ook werk van de vernieuwende Oezbeekse componist Artyom Kim, die de panfluit laat klinken als een mondharp en de gitaar als een percussie-instrument.

Je kunt Chasing Piazzolla beluisteren als Koenes uitnodiging aan componisten de panfluit eindelijk serieus te nemen en te voorzien van hoogwaardig nieuw materiaal. Klaas de Vries is een van hen. Hij is bezig aan een soloconcert voor Matthijs Koene, onvermoeibaar strijder voor een plek voor de panfluit in de canon van de muziekgeschiedenis.

null Beeld
Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden