TV-recensieArno Haijtema

Charlotte Nijs is een glansrijke tegenspeler van Kees Boonman in de documentaire Hart van de democratie

Het politieke nest bevindt zich in zwaar weer, was de aanname van documentairemakers Suzanne Raes en Liesbeth Witteman in Hart van de democratie.

Beleef de lente, het dankzij de Vogelbescherming online binnengluren in nestkasten met jong grut, beleefde maandag een bijzondere editie. 2Doc bood een anderhalf uur durende inkijk in het Binnenhof, het resultaat van een jaar veldwerk, gecompileerd tot de documentaire Hart van de democratie.

Politieke balts, haantjesgedrag, kwetterende paradijsvogels, het onhandig uitvliegen van de jongen en het majestueus wegglijden van oudgedienden: alle gedragingen van de 150 volksvertegenwoordigers en de pers kwamen voorbij, in het kalme tempo en met de liefde voor details die het oog van de natuurliefhebber strelen.

Het politieke nest bevindt zich in zwaar weer, was de aanname van documentairemakers Suzanne Raes en Liesbeth Witteman, met de groeiende kloof tussen ‘Den Haag’ en ‘het volk’, en het populisme. Het verval loert ook onophoudelijk in de nestkast zélf, aangetast door betonrot en slijtage. Een mooie, iets te nadrukkelijk in beeld gebrachte metafoor voor de sleetse staat van de democratie.

Een hoofdrol was er voor de grijze ransuil Kees Boonman, gelouterd politiek verslaggever van NPO radio, wiens omzwervingen in het parlement op de voet werden gevolgd, na vergaderingen en bij persconferenties, met een schuin kopje luisterend naar grote woorden. Soms een knipoogje van verstandhouding uitdelend, zoals naar de voorname VVD’er Ankie Broekers-Knol.

Na elke bijeenkomst waar een nieuwe leider, een verkiezingsoverwinning of een succesje werd gevierd, pikte Boonman een kruimeltje mee van de feesttaart. Om vervolgens gelijk Prediker te constateren dat er veel ijdelheid is en niets nieuws onder de zon. Over een advies betreffende het referendum: ‘Dat verdwijnt in een la. Nou ja, misschien wordt het stembiljet iets kleiner.’

Glansrijke tegenspeler van Boonman was de jonge Charlotte Nijs, de eerste parlementair verslaggever van Hart van Nederland (SBS 6), die de niet eenvoudige taak heeft een kijkerspubliek te informeren dat de liefde voor politiek doorgaans minder uitbundig belijdt. Ze deed dat met enthousiasme, een soms pijnlijk maar ook verfrissend gebrek aan politiek inzicht en lak aan ongeschreven wetten.

Toen Boonman na Thierry Baudets overwinningsspeech (met de klapwiekende beeldspraak over de uil van Minerva) de laarzen van de bruinhemden al hoorde marcheren, moest Nijs bekennen dat ‘ik geen idee heb wat Baudet allemaal zei’. Anderzijds verbaasde haar de lacherigheid die Baudet in de Kamer ten deel viel: ‘Je moet hem wel serieus nemen.’ Zijn FvD vormt inmiddels een groot politiek machtsblok.

Waar de onervaren Nijs nog letterlijk bulten opliep - in het Torentje bonkte tegen haar hoofd de deur die premier Rutte voorafgaand aan een interview opende - somberde Boonman over het wegvallen van goede bronnen, zoals de vertrokken D66-leider Alexander Pechtold, met wie hij veelvuldig onderonsjes had.

Op een boomtak in de Eerste Kamer fluisterde Boonman over Pechtolds opvolger Rob Jetten met diens gewezen mentor Gerard Schouw. In- en inkeurig, die Jetten, verzekerde Schouw de journalist, terwijl ze naar diens verrichtingen beneden loerden. ‘Maar is hij wel slécht genoeg?’, vroeg Boonman. De uil zag het overduidelijk somber in.

Het is hunkeren naar de volgende politieke lente.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden