Charlotte Köhler Prijs voor filmmaker Melvin Moti

Filmmaker Melvin Moti, modevormgeefster Myrza de Muynck en Korth Tielens Architecten krijgen dit jaar de Charlotte Köhler Prijzen. Dat heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds maandag laten weten....

ANP

Moti (1977) woont en werkt afwisselend in Rotterdam en Berlijn. Hij maakt films, zoals The black room (2005), die op documentaires lijken, maar niet puur als documentaires of videofilms zijn te beschrijven. De jury noemt hem zowel onderzoeker als interviewer, scriptschrijver, regisseur en beeldenmaker. Samen met anderen maakte Moti, die in Rotterdam en Berlijn werkt, onder meer Videogeschichten (2005) en While we were sleeping (2006).

De Muynck studeert aan het gerenommeerde Central Saint Martins College of Art and Design in Londen. Zij ontwierp in 2004 onder meer de breisels voor de zomercollectie van Orson & Bodil. Haar werk was onder meer te zien in de serie tentoonstellingen Toekenning van het Fonds voor Beeldende Kunsten, Vormgeving en Bouwkunst. De jury prijst haar om haar houding waarin ‘werken, denken, doen en leven in een continue dynamische relatie tot elkaar staan en onderzoek en analyse niet leiden tot een kritische distantie, maar geïntegreerd zijn in een continu proces van handelen’.

De projecten van Korth Tielens Architecten, in 2001 door de uit Duitsland afkomstige Mike Korth en de Amsterdammer Gus Tielens opgericht, zijn vaak gesitueerd in bestaande gebouwen in binnensteden of sluiten aan op bestaande gebouwen. Het bureau ontwierp onder meer appartementen in de Eerste Helmersstraat in Amsterdam. De jury waardeert hun ‘opvallend ingehouden’ ontwerpen.

Actrice en voordrachtskunstenares Charlotte Köhler (1892-1977) stelde in haar testament de prijzen in. Zij worden sinds 1988 jaarlijks uitgereikt aan veelbelovende jonge kunstenaars. Aan elke prijs is een bedrag van 20.000 euro verbonden.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden