Charlie Parker als kroonjuweel

Savoy is altijd nogal slordig omgesprongen met het heruitgeven van de schitterende bebop-catalogus. Maar nu is er Charlie Parker - vanuit de 'Royal Roost', en in een schitterend halfuurtje met Dizzy Gillespie....

SAVOY WAS in de jaren veertig en vijftig een van die onafhankelijke platenmaatschappijtjes die de nieuwe jazz oppikten, waar de grote labels die links lieten liggen. Zo komt het dat Savoy een van de mooiste bebop-catalogi heeft, met een flink aantal klassiekers van Charlie Parker als kroonjuweel. Maar het reissue-beleid is er altijd een zootje geweest, in tegenstelling tot dat van bijvoorbeeld Blue Note.

Begin jaren negentig heeft de nieuwe eigenaar, Denon uit Japan, tientallen goedkope heruitgaven op de markt gesmeten uit de hoofdmoot van het jazzarchief, de '1200 Series'. Daar zat veel goeds tussen, maar ook veel rommel en malligheid. Aan de oorspronkelijke platen werd niets toegevoegd, de slechte hoesteksten uit die tijd werden aangevuld met een nog dommer cd-lapje.

Denon waagt nu op twee fronten een nieuwe poging. Op het ene vervallen ze in de oude fout, maar de serie 'Savoy Jazz Originals' wijst erop dat ze het een beetje doorkrijgen.

Wat die oude fout betreft: titels uit de 1200 Series worden opnieuw in de handel gebracht, nu onder de pakkende naam 'MS 20bit Master Transfer Collection'. Gewoon een poging om hetzelfde artikel voor de zoveelste keer aan de fans te slijten, want Nica's Tempo van saxofonist-arrangeur Gigi Gryce bijvoorbeeld is al jaren als cd verkrijgbaar. Het enige verschil is dat het geluid wat meer is opgepoetst, met het procédé dat op het inlegvel meer aandacht krijgt dan de muziek. Wat de vormgeving betreft, heeft men zich niet moe gemaakt: kartonnen kopietjes van de lp-hoezen. Wie nog geen leesbril nodig had, moet er serieus één overwegen na het ontcijferen van de microscopisch kleine tekst.

Overigens is Nica's Tempo een uitstekende plaat, vooral de vier Monk-stukken met de componist op piano. Maar wat heeft het voor zin om The Immortal Charlie Parker uit te brengen, een verzameling alternative takes en valse starts, niet in chronologische volgorde, die allemaal ook op de verzamelbox voor fanatici staan, waar ze thuishoren? Waarom niet de master takes digitaal gezandstraald en op één schijfje gezet?

De reeks Jazz Originals heeft Denon toevertrouwd aan de gerenommeerde producer Orrin Keepnews, en die heeft wat zinnige compilaties gemaakt uit het 78-toerentijdperk. Settin' The Pace is een mooie verzameling vroeg werk van Dexter Gordon, de eerste tenorsaxofonist van de bebop, met nog niet eerder uitgebrachte alternatieve versies. Nog mooier zou de complete Gordon op Savoy zijn, maar daar zou anderhalve cd voor nodig zijn geweest. Of twee cd's van vijftig minuten natuurlijk, daar is men kennelijk niet opgekomen, of daar was de marketing-afdeling tegen.

Blues In Bebop bestrijkt de leerjaren van trompettist Kenny Dorham. Diens lyrische en melodische gaven zijn hier nog niet zo ontwikkeld, hij is een maatje kleiner dan begeleiders als Bud Powell, maar voor de liefhebbers is dit een interessante doorsnee.

Op The Complete Live Performances On Savoy van Charlie Parker is echt niets aan te merken. De geluidskwaliteit is nog verre van hifi, maar een stuk genietbaarder dan op eerdere versies. Parkers concertregistraties, vooral uit de Royal Roost-nachtclub, maar ook een schitterend half uurtje met Dizzy Gillespie in Carnegie Hall, passen nu op vier schijfjes (in een mooi, degelijk geannoteerd boekwerk), omdat het gebabbel van radio-diskjockey Symphony Sid er grotendeels uit is geknipt. De volmaakte manier om in één klap een belangrijk onderdeel aan te schaffen uit het oeuvre van een jazzgenie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden