postuum

Charles Grodin (1935-2021) was de man met de minimalistische acteerstijl en de perfect geleverde oneliners

De Amerikaanse acteur, die afgelopen dinsdag op 86-jarige leeftijd overleed, had naar eigen zeggen een veel grotere carrière kunnen hebben als hij naar Hollywood was verhuisd.

Mark Moorman
Charles Grodin in Midnight Run (1988). Beeld
Charles Grodin in Midnight Run (1988).

Een criticus schreef ooit over Charles Grodin dat hij speelde alsof er in de kamer ernaast iemand lag te slapen. De Amerikaanse acteur, die afgelopen dinsdag op 86-jarige leeftijd overleed, was de man van het understatement in een periode dat comedy toch vooral een heel luidruchtige kunstvorm was, zeker in films. Hij speelde in drie klassieke filmkomedies (The Heartbreak Kid uit 1972, Real Life uit 1979 en Midnight Run uit 1988), waarin hij de rol van een doorsneeman in een uitzonderlijke situatie met een zekere perfectie neerzette.

In Midnight Run van Martin Brest, een film die in de loop der tijd langzamerhand een klassieke status heeft gekregen, stond hij tegenover acteerkanon Robert de Niro, zonder hem een millimeter toe te geven. Grodin speelde een accountant die geld van de maffia had verduisterd en door premiejager De Niro dwars door het land werd vervoerd, op de vlucht voor de FBI, de maffia en collega-premiejagers. Grodin was met zijn minimalistische acteerstijl en zijn perfect geleverde oneliners de ideale tegenhanger van de explosieve De Niro.

Boekhouder

De rol van de accountant met onverwachte trekjes zat Grodin als gegoten. In 1993 speelde hij in Dave de beste vriend van de dubbelganger van de president (Kevin Kline), die als kleine boekhouder het budget van de federale overheid repareert.

Grodin zei zelf dat hij een veel grotere carrière had kunnen hebben als hij naar Hollywood was verhuisd, maar hij bleef in een stadje in Connecticut wonen. En het was misschien ook anders gelopen als hij geen nee had gezegd tegen een rol in The Graduate, vanwege de slechte betaling – de rol die van Dustin Hoffman een ster maakte.

Grodin stond ook op toneel, was een succesvol auteur, theaterproducent en tv-regisseur, en een regelmatige gast bij de latenightshows van Johnny Carson en David Letterman, waarin hij de rol van de knorrige dwarsligger verfijnde.

Grodinsky

Grodin werd in 1935 in Pittsburgh geboren als zoon van orthodoxe joden die een generatie eerder als de familie Grodinsky uit Rusland waren gekomen. Hij volgde acteerlessen bij Lee Strasberg en debuteerde in 1954 in het Disney-spektakel 20.000 Leagues Under the Sea. Zijn doorbraak was de hoofdrol in The Heartbreak Kid van Elaine May, als een keurige burgerman die tijdens zijn huwelijksreis valt voor de oogverblindende Cybill Shepherd.

Het afgelopen decennium dook Grodin weer op in een aantal rollen, waarin hij samenwerkte met onder meer Louis C.K. en Noah Baumbach. Steve Martin, zijn tegenspeler in The Lonely Guy, noemde Grodin in een reactie op zijn overlijden ‘een van de grappigste mensen die ik ooit heb gekend’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden