'Chardzjijev-collectie gaat naar Stedelijk'

Er bestaan gevorderde plannen om de kunstcollectie uit de nalatenschap van de Russische verzamelaar Chardzjijev onder te brengen bij het Stedelijk Museum in Amsterdam....

Van onze verslaggeefster

Hella Rottenberg

AMSTERDAM

Het Stedelijk Museum had in november een wereldprimeur, toen het 79 onbekende schetsen en tekeningen van Kazimir Malevitsj (1878-1935) tentoonstelde, die afkomstig waren uit de collectie-Chardzjijev.

De expositie veroorzaakte ophef doordat de collectie in 1993 uit Rusland werd gesmokkeld en gebleken was dat de Nederlandse stichting die de verzameling bijeen moest houden, stukken aan het verkopen was.

De directeur van het Stedelijk Museum, R. Fuchs, nam het in november voor de stichting-Chardzjijev op. Hij ziet ook nu geen diplomatieke of juridische bezwaren tegen het in bewaring nemen van de collectie. Zodra de stichting officieel het aanbod doet om de kunstwerken aan het Stedelijk toe te vertrouwen, zal Fuchs dit in dank aanvaarden, zo laat hij weten.

Op de inventarislijst uit 1994 staan ruim 1350 kunstwerken. Daaronder zijn tientallen schilderijen en honderden gouaches, aquarellen, tekeningen, etsen en litho's van de meesters van de Russische avant-garde, zoals Malevitsj, Lissitzky, Larionov, Gontsjarova en Filonov. Hoeveel stukken er inmiddels uit de verzameling verkocht zijn, wil de stichting niet zeggen.

Het Stedelijk Museum beschouwt zich als een logisch onderkomen voor de verzameling Russisch futurisme, omdat het al veel werk van Malevitsj in huis heeft en regelmatig grote tentoonstellingen over de Russische moderne kunst houdt.

Hoewel Moskou geen claim heeft gelegd op de kunstwerken, die immers particulier bezit zijn, merkt het de aanwezigheid van de collectie in Nederland aan als een probleem in de Russisch-Nederlandse betrekkingen. Rusland benadrukt dat de collectie onwettig is uitgevoerd en heeft een justitieel onderzoek lopen.

De Nederlandse regering heeft er belang bij dat de kwestie uit de weg wordt geruimd, vooral vanwege de Koenigs-collectie waarop Nederland aanspraak maakt, maar die Rusland niet wil afstaan. Den Haag wil het liefst dat de stichting-Chardzjijev snel een compromis sluit waarbij tegemoet wordt gekomen aan Russische wensen.

Zie ook pagina 8

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden