Chameleon brengt liedjes van grote melodieuze schoonheid

Bij Chameleon draait het om de liedjes. Die verraden gelukkig verraden zijn grootste talent: hij lijkt ze bijna achteloos uit zijn mouw te schudden.

Gelukkig spreekt Chameleon ook ‘gewoon’ Nederlands. Bovendien wen je aan de elastische klinkers van het Afrikaans en pik je woorden op: een meisje is een ‘aster’, een ‘rukkie’ is een poosje of eventjes, ‘verneuken’ is geen schuttingwoord, maar een gangbare vertaling van bedriegen of oplichten.

Innemend verteller

Chameleon blijkt een innemend verteller. De Zuid-Afrikaan beleefde Nederlands succes met de band Boo!, waarin hij met enige regelmaat als ‘fopdosser’ optrad: als travestiet. Daarna legde hij zich in het bijzonder toe op het Afrikaans, de taal van zijn hart.

De solovoorstelling die in Doetinchem zijn Nederlandse première beleefde wordt gedragen door liedjes van het nieuwe album Kyk Hoe Lyk Ons Nou (2009), dat Chameleon schreef nadat hij als verteller had meegewerkt aan een documentaire over het Afrikaans.

Virtuoze stemkunst

Zijn anekdotes zijn alleraardigst, zijn staaltjes stemkunst vaak virtuoos en de combinatie van die twee (Chameleon die in zijn eentje een operadialoog tussen twee geliefden zingt) soms hilarisch, maar het gaat toch vooral om de liedjes.

Gelukkig verraden die Chameleons grootste talent: hij lijkt ze bijna achteloos uit zijn mouw te schudden. Vooral liefdesliedjes als Om Te Verdaag zijn echt van grote melodieuze schoonheid.

Een aster schaken

Nog 21 Nederlandse theaters zal Chris Chameleon de komende weken aandoen: 21 kansen om de Nederlandse aster te schaken die hij zegt te zoeken. Alleen al om die reden verdient hij meer jong poppubliek dan zich in Amphion tussen het aangenaam verraste, wat oudere theaterpubliek had begeven.

Clip 'Eiland' van het album Kyk Hoe Lyk Ons Nou

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden