Censuurregels Amerikaanse televisie ongrondwettelijk

Een rechtbank in New York heeft bepaald dat de censuur van scheldwoorden in Amerikaanse televisieprogramma's ongrondwettelijk is. De overheidsregels zijn te vaag en brengen de vrijheid van meningsuiting in gevaar, aldus de uitspraak van de drie rechters.

Van onze redactie

De zaak was aangespannen door grote netwerken als CBS en Fox, die het niet eens waren met de strenge regels en hoge boetes van de Federal Communications Commission (FCC). Deze overheidscommissie was met de strikte regels gekomen na de beroemde 'nipple-gate' met Janet Jackson tijdens de Superbowl in 2004, en het gebruik van scheldwoorden tijdens live uitgezonden awardshows van onder andere Cher, Bono en Nicole Ritchie in 2002 en 2003.

Beknellend effect

Maar volgens de rechtbank zijn deze regels 'ongrondwettelijk vaag' en hebben ze 'een beknellend effect dat veel verder gaat dan de spaarzame scheldwoorden die hier aan de orde zijn'. Door de vaagheid van de regels weten de netwerken niet goed genoeg waar ze aan toe zijn en gaan ze zo omzichtig te werk om hoge boetes te voorkomen, dat de vrijheid van meningsuiting gevaar loopt.

Lees hier het vonnis

In het vonnis gaf de rechtbank een voorbeeld van die vaagheid: de uitwerpselen van een stier (bull shit) mogen niet worden genoemd, maar iemand opdragen billen te kussen (kiss my ass) mag wel. Daarnaast komen er veel nieuwe scheldwoorden bij, en is die taalvernieuwing nauwelijks bij te houden of in te dammen.

De rechtbank overigens sluit niet uit de FCC regels zou kunnen opstellen, die wel aan de grondwettelijke normen zouden kunnen voldoen.

]]>

Videospelletjes

Bovendien worden er vraagtekens gesteld bij hoe de FCC regels kan stellen voor ether-televisie, terwijl de meeste Amerikaanse families ook toegang hebben tot kabeltelevisie (waarop veel meer is toegestaan), internet en videospelletjes waarin de spelers virtueel alles doen wat god heeft verboden.

De netwerken toonden zich tevreden met de uitspraak. Fox zei 'extreem te spreken te zijn' over het vonnis. De uitspraak betekent niet dat de 'fucks' en 'tits' nu over het scherm zullen vliegen, getuige de verdere reactie van Fox. 'Hoewel we zullen blijven proberen alle scheldwoorden tijdens live uitzendingen te weren, (...) moet het mogelijk zijn dat er op geïsoleerde, ongelukkige momenten onwelgevoegelijk taalgebruik tussendoor glipt.'

Supreme Court

De FCC zei in een reactie de uitspraak te bekijken in het licht van hun opdracht 'de kinderen de beschermen, de ouders te ondersteunen, en het eerste amendement (vrijheid van meningsuiting, red.) overeind te houden'. Of de FCC de zaak aanhangig zal maken bij de Supreme Court wilde de commissie nog niet zeggen.

De beroemde 'nipple gate', met Janet Jackson en Justin Timberlake (Reuters) Beeld
De beroemde 'nipple gate', met Janet Jackson en Justin Timberlake (Reuters)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden