Censuur reggaetonhit zangeres wekt woede Spaanse fans - mannen hoeven tekst niet te kuisen

Om op te mogen treden bij het grote Spaanse zangtalentenprogramma Operación Triunfo, moest zangeres Becky G de seksuele toespelingen in haar grote hit Mayores veranderen. Fans spreken schande van de censuur en de zangeres is, met een liedje over opgewonden suikeroompjes, ineens een voorvechter voor de goede vrouwenzaak.

Becky G in de videoclip van Mayores.

De reggaetonoorwurm Despacito verdwijnt langzaam maar zeker uit de dagelijkse afspeellijsten, dus kan de wereld zich opmaken voor een nieuwe monsterhit. Uiteraard in hetzelfde genre, want de reggaeton is mondiaal nog altijd de grootste stroming in de pop. Ouders pas op uw kinderen: Becky G is in aantocht. Haar nummer Mayores raast momenteel over de streamingplatforms en zal binnenkort ook landen in Nederland.

Mayores is een catchy dansliedje met een zeer aanstekelijk inhaakrefrein, op het welbekende reggaeton- en cumbiaritme. In haar tekst houdt de Mexicaans-Amerikaanse zangeres zich ook aan de regels van het van oorsprong Puerto Ricaanse genre. Becky G bezingt het leven van een gold digger: een vrouw die het leuk vindt te worden verwend door heren op leeftijd. Niets mis mee, zou je zeggen. Maar toch is er ophef over. Becky G is deze week namelijk de mond gesnoerd door de nationale Spaanse tv-zender TVE. En daar is de zangeres achteraf beschouwd boos over, en haar fans ronduit woest.

Tekst gaat verder onder de video.

Becky G mocht begin deze week optreden bij het grote Spaanse zangtalentenprogramma Operación Triunfo. Maar tot grote teleurstelling van de liefhebbers van haar liedje Mayores zong Becky ineens een andere tekst. De regel 'a mí me gustan más grandes, que no me quepa en la boca', die zoiets betekent als: 'ik hou van grote dingen, die niet goed in mijn mond passen', bleek gekuist tot een nietszeggend zinnetje, waarin Becky verklaarde dat ze vooral houdt van 'heel grote kusjes op haar mond'.

Wat was hier gebeurd? Dat werd na de uitzending duidelijk. De zangeres liet via de sociale media weten dat de regisseur van Operación Triunfo had gevraagd of Becky G de seksuele toespelingen in haar nummer wilde veranderen. Dat wilde ze niet. Maar daarop kreeg ze te horen dat het optreden dan niet door kon gaan, omdat er nu eenmaal veel kinderen naar Operacion Triúnfo kijken. Haar manager heeft er toen bij de zangeres op aangedrongen toch met de stofkam door de teksten heen te gaan. 'En ik ben nu eenmaal een slimme zakenvrouw', aldus Becky G in een gesproken boodschap aan haar fans. 'En Operacion Triúnfo is een groot podium voor me. Dus ik ben er uiteindelijk mee akkoord gegaan.'

Suggestieve tekst

Daar is ze achteraf toch niet zo blij mee, want de reggaetonfans spreken schande van de censuur van de Spaanse omroep. Scabreuze teksten horen nu eenmaal bij de reggaeton, daar is het genre op gebaseerd. Gekuiste reggaeton is geen reggaeton meer, volgens de fans. Maar nog veel erger: er zijn de afgelopen jaren talloze mannelijke reggaetonzangers op de Spaanse nationale omroep verschenen die wél ongehinderd hun soms behoorlijk pornografische teksten mochten voordragen. Mannen als de Colombiaan Maluma, die eerder dit jaar zijn liedje Borro Cassette zong bij de TVE, over hoe hij een meisje eerst dronken voert en daarna meesleurt naar zijn slaapkamer. Dat was klaarblijkelijk wel geschikt voor alle leeftijden.

Becky G, in haar videoboodschap aan haar fans: 'Aan mannen wordt nooit gevraagd of ze hun teksten willen veranderen. Maar voor vrouwen gelden kennelijk andere regels.' Bovendien, zegt Becky, zingt zij in haar Mayores nu juist geen onvertogen woord. De tekst is suggestief, in tegenstelling tot de expliciete reggaeton van veel mannen, die soms ook nog ronduit vrouwonvriendelijk is.

In de Spaanstalige pers is nu een hevige discussie losgebarsten over de reggaeton-censuurzaak. En is Becky G, met een liedje over opgewonden suikeroompjes, ineens een voorvechter voor de goede vrouwenzaak.

Meer over