Klassiek

Cellist Pratsinakis zorgt voor een hoogtepunt in de ‘fantastische stad’ van Nasopoulou ★★★★☆

De Grieks-Nederlandse componist vond inspiratie in het boek De onzichtbare steden van Italo Calvino.

Guido van Oorschot
Componist Aspasia Nasopoulou Beeld Melanja Palitta
Componist Aspasia NasopoulouBeeld Melanja Palitta

Péng! Pianist Tobias Borsboom slaat een priemende toon aan op de concertvleugel van het Amsterdamse Orgelpark. Gebogen over de toetsen luistert hij aandachtig hoe de toon uitsterft. Péng!, een nieuwe toon. Nu resoneert er een tweede mee en het geluid verdampt via een geheimzinnig wolkje boventonen. Het lijkt alsof Borsboom een vergrootglas op klank zet bij de première van Een fantastische stad, een ambitieuze, tiendelige cyclus van de Grieks-Nederlandse componist Aspasia Nasopoulou.

Voor anderhalf uur muziek vond ze inspiratie in het boek De onzichtbare steden van Italo Calvino. Daarin praat de ontdekkingsreiziger Marco Polo de Mongoolse heerser Kublai Kan bij over de steden in zijn rijk. Zoals Olinda, de cirkelstad waarvan je het middelpunt met een vergrootglas zou kunnen bepalen. Of Moriana, een oord met zowel verblindende villa’s als ‘een vlakte oud roest’. Cellist Antonis Pratsinakis maakt er een muzikaal hoogtepunt van. Met magische fluittonen vertelt hij van ‘albasten poorten’. Geschraapte dissonanten brengen de roesthoop in zicht.

Nasopoulou neemt consequent de structuur en textuur van een stad als uitgangspunt. Het resulteert in werken voor saxofoon solo, fagot met slagwerk, blokfluit met elektronica, of een digitaal aangestuurd orgel met plofjes en zuchten. Geen stuk lijkt op het andere. Een overkoepelende stijl valt niet te ontdekken, of het moest een bijna ritueel gebruik van stilte zijn. Een plechtige spreker (Kevin Walton) en een elastieken danser (Fernando Oliveira) leiden de tocht van pleisterplaats naar pleisterplaats. Niet alles valt te volgen, maar zo hoort dat in verre, vreemde steden.

Een fantastische stad

Klassiek

★★★★☆

Van Aspasia Nasopoulou, door verschillende musici.

20/11, Orgelpark, Amsterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden