RecensieIrene Kok (CityProms)

Cellist Irene Kok treft een milde, persoonlijke toon, waarin je verrassende diepten ontdekt ★★★☆☆

Met behulp van ervaren dirigent Damian Iorio geeft Kok Sjostakovitsj’ Eerste celloconcert een waardige uitvoering.

Biëlla Luttmer
Irene Kok. Beeld Andrej Grilc
Irene Kok.Beeld Andrej Grilc

Op de balkons van de woningen rond het Wilhelminaplein worden de flessen cava opengetrokken. Beneden, op een gigantisch podium, stemmen de musici van het Noord Nederlands Orkest hun instrumenten. Ineens klimt een tiener met een sousafoon het podium op. Ze begint de baslijn van een jazznummer te blazen. Beneden, tussen het publiek, reageert een jongen met een tuba. En dan stromen ze van links en rechts het plein op, de leden van de harmonie- en fanfareorkesten waar Friesland trots op is. CityProms, het vrij toegankelijke klassiekemuziekfestival van Leeuwarden, begint met een flashmob van koperblazers. Al snel vult het plein zich met ouders en hun kroost, feestend uitgaanspubliek en muziekliefhebbers.

‘Grenzen vervagen’ luidt het motto van de negende editie van het driedaagse muziekfeest, met aandacht voor amateurorkesten en de inzet van klassieke muziek in de zorg. Hoogtepunt van de zonnige openingsavond is het optreden van het Noord Nederlands Orkest met de cellist Irene Kok (29). Na een tintelend gespeelde Ouverture Ruslan en Ludmila van Mikhail Glinka zitten de orkestleden klaar voor serieuzer werk. Sjostakovitsj’ Eerste celloconcert, met zijn wrange marsritmes, is voor het publiek even schakelen. Kok kiest voor een milde, persoonlijke toon, waarin je verrassende diepten ontdekt. In de buitenlucht, tegen de zon in turend, verloopt haar spel niet vlekkeloos maar samen met de ervaren dirigent Damian Iorio krijgt het stuk een waardige uitvoering. Mooi dat juist in het kalme tweede deel de zon achter de gebouwen rondom het plein verdwijnt. Na haar toegift, De zwaan uit Saint-Saëns’ Carnaval der dieren, krijgt Irene Kok een enthousiast applaus.

Het openingsfeest is dan nog maar net begonnen. Met het Jazz Orchestra of the Royal Concertgebouw gaat Leeuwarden de nacht in.

Glinka, Sjostakovitsj, Tsjaikovski door Irene Kok

Noord Nederlands Orkest o.l.v. Damian Iorio

★★★☆☆

Klassiek

Festival CityProms, Leeuwarden. 28/6, Wilhelminaplein, Leeuwarden.

null Beeld

Gijs Groenteman gaat in onze illustere archiefkast in gesprek met mensen die hem hebben verwonderd. Rapper Pepijn Lanen, schrijver Paulien Cornelisse en kunsthandelaar Jan Six passeerden al de revue.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden