CBP opent offensief voor bescherming op internet

Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) gaat meer aandacht besteden aan internet. Het college wil internetters behoeden voor problemen, bijvoorbeeld met gevoelige gegevens die ze ondoordacht op het web plaatsen. Misbruik daarvan zal worden aangepakt...

ANP

Vooral jongeren geven vrij makkelijk persoonsgegevens prijs op internet. Dat gebeurt onder meer op virtuele vriendengroepen, zoals het populaire Hyves. ‘Jongeren denken dat ze zich in kleine kring begeven, maar in feite communiceren ze met de hele wereld’, constateerde CBP-lid Madeleine McLaggan dinsdag. ‘Persoonsgegevens komen zo heel eenvoudig op internet, maar je krijgt ze er moeilijk vanaf.’

De persoonlijke informatie wordt door werkgevers nogal eens online geraadpleegd voorafgaand aan een sollicitatiegesprek. Ook misbruiken sommige internetters persoonsgegevens om iemand virtueel aan de schandpaal te nagelen. Het CBP spreekt van een toenemend risico op ‘ongelukken en eigenrichting’.

Richtsnoeren
Ter bestrijding van de problemen heeft het college dinsdag een pakket richtsnoeren (pdf-bestand) ter consultatie gepubliceerd. Hierin staat wat wel en wat niet mag met persoonlijke gegevens op internet. Over enkele weken worden de richtsnoeren definitief vastgesteld.

McLaggan spreekt van een eerste stap naar effectievere bescherming op het web. ‘Het zijn simpele spelregels die ervoor zorgen dat persoonsgegevens niet te grabbel worden gegooid. Die regels zijn geen onbegonnen werk. Als je het goed organiseert, is het eenvoudig en goedkoop.’

Vooraf goedkeuren
De kern van de richtsnoeren is dat iemand vooraf moet goedkeuren dat zijn persoonsgegevens op internet belanden. Bij bezwaar moeten websitehouders de informatie direct verwijderen. Ook moeten ze de gegevens goed beveiligen, zodat die bijvoorbeeld niet kunnen worden opgespoord via een zoekmachine.

Consumenten krijgen uitleg over de stappen die zij kunnen nemen tegen (foutieve) publicatie van hun persoonsgegevens op de website Mijnprivacy.nl. Daarop staan praktische tips en modelbrieven om een klacht in te dienen.

Het CBP vindt het eerst en vooral een taak van internetters zelf om hun gegevens te beschermen. McLaggan: ‘Wij zijn geen internetpolitie. Maar bij flagrante en structurele overtredingen ligt er een taak voor ons.’ Het college kan desnoods een dwangsom opleggen. McLaggan wil niet kwijt in hoeverre zij al notoire overtreders van de Privacywet in het vizier heeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden