Caspar Vos brengt een rijkdom aan dynamische schakeringen aan in zijn debuut-cd

CD (klassiek) - Nikolai Medtner

Dat pianist Caspar Vos (1988) heeft besloten zijn debuut-cd te wijden aan de relatief onbekende Russische componist Nikolai Medtner getuigt van eigenzinnigheid. En uit de manier waarop hij dat doet spreekt behalve technisch gemak ook groot inzicht in deze lang niet altijd eenvoudige muziek.

Medtner (1880-1951), een uitstekende pianist, was geen componist die op de barricaden stond zoals zijn generatiegenoot Stravinsky. Van de laatromantische werken die Vos heeft uitgekozen, zou je niet zeggen dat ze dat ze uit 1910 stammen.

Evengoed is het interessante muziek met vele facetten. In de vier Skazki ('sprookjes') hoor je bijna Chopin-achtige salonmuziek. De Sonata-Skazka belandt al gauw in een warrelwoud aan noten, waarin Vos uitstekend de weg blijkt te kunnen vinden. Het heldere scherzo-achtige slotdeel komt als een verrassing.

Het zwaartepunt is de lijvige 'Nachtwind'-sonate, die bestaat uit twee aaneengesloten delen, waarvan het eerste bijna rapsodisch is, en het tweede een hechte doorgaande lijn vertoont. Vos houdt de verschillende lagen in de muziek voortreffelijk in de hand en weet, schijnbaar zonder krachtsinspanning, een rijkdom aan dynamische schakeringen aan te brengen.

Nikolai Medtner (****), klassiek
Caspar Vos, 7 Mountain Records