Cartoonist Bas van der Schot winnaar Inktspotprijs

Volkskrant-cartoonist Bas van der Schot heeft met zijn cartoon 'Een korte geschiedenis van de PvdA' de Inkspotprijs gewonnen voor beste politieke prent van het jaar.

Een korte geschiedenis van de PvdA Beeld Bas van der Schot
Een korte geschiedenis van de PvdABeeld Bas van der Schot

'De tekening van Bas van der Schot combineert grote eenvoud met grote betekenis, en een onderliggend spanningsveld met een mogelijk voorspellende waarde. Waren we het afgelopen jaar getuige van de definitieve teloorgang van de PvdA?', schrijft de jury over de winnende cartoon van Van der Schot.

De prijs werd dit jaar uitgereikt door Bart Chabot. 'Het knappe is dat de tekening niet alleen inzoomt op een voor de partij dramatisch jaar en de val van de laatste leider, maar verder kijkt dan dat.' Daarmee doelt de jury, naast Chabot bestaande uit Marina de Vries (hoofdredacteur Museumtijdschrift), Sigrid Sijthoff (oud-huisarts en journalist), Joost Pollmann (stripjournalist), op de 'ideologische veren'. Een verwijzing naar de beroemde uitspraak van oud-premier en PvdA-leider Wim Kok, die vond dat de PvdA in de jaren negentig 'de ideologische veren moest afschudden'.

Uit het juryrapport: 'De teloorgang van de PvdA begon dus - in de ogen van de tekenaar - met Wim Kok, die misschien wel te zeer met zijn veren pronkte. In de loop van de tijd raakt de haan zijn veren kwijt, totdat hij als een kale kipfilet amechtig in de pan ligt. Wie aan het kookvuur staat, mag de kijker zelf bedenken. Zo'n groot drama in zulke eenvoudige, rake symbolen: petje af.'

Van der Schot omschrijft zichzelf als een 'vlijtige autodidact'. Al op de middelbare school begon Van der Schot met het maken van politieke tekeningen en is daar 'nooit meer mee opgehouden'.

Andere genomineerden waren 'Fred Teeven' van Siegfried Woldhek, 'Beving in Groningen' van Berend Vonk, 'De participatiemaatschappij' van Peter van Straaten, 'Spijt...spijt?' van Stefan Verwey en '50 plus' van Jos Collignon.

Zelfportret Beeld Bas van der Schot
ZelfportretBeeld Bas van der Schot
Spijt...spijt?.. Beeld Stefan Verwey
Spijt...spijt?..Beeld Stefan Verwey
Beving in Groningen Beeld Berend Vonk
Beving in GroningenBeeld Berend Vonk
50-Plus Beeld Jos Collignon
50-PlusBeeld Jos Collignon
Fred Teeven Beeld ¿	Siegfried Wolthek
Fred TeevenBeeld ¿ Siegfried Wolthek
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden