AlbumKlassiek

Carolin en Jörg Widmann laten Pierre Boulez’ modernistische muziek warm opstijgen uit viool en klarinet ★★★★☆

Guido van Oorschot
null Beeld

Nadat de Franse componist Pierre Boulez in 2016 was overleden, luidde algauw de vraag: hoelang houdt zijn modernistische muziek stand? De associaties die zijn werk met zich meesleept zijn nu eenmaal niet zo vleiend, van cerebraal en gortdroog tot akoestisch prikkeldraad. Zou het Boulez vergaan zoals eerder de schrijver Simon Vestdijk: bij leven spraakmakend, postuum in het vergeetboek?

Zo’n vaart zal het niet lopen, als het ligt aan Carolin en Jörg Widmann. Samen maakte zus en broer een voorbeeldig Boulez-album. Wie over vooroordelen heen wil stappen, hoort soepele muziek die huidwarm opstijgt uit viool (Carolin) en klarinet (Jörg). Anthèmes I en II: zo’n groot verschil in expressie met 19de-eeuwse vioolvirtuozen als Paganini en Ysaÿe is er nu ook weer niet. Of neem Dialogue de l’ombre double: snak je naar een luisteravontuur voor klarinet en elektronica, dan is Pierre Boulez je man. Toch nog maar even niet afschrijven.

Carolin & Jörg Widmann

Pierre Boulez

Klassiek

★★★★☆

Neos

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden