Carmen, Woestijnjasmijntjes en Wanderlust

Wat kwam er de laatste dagen weer voor moois bij in het cultuuraanbod? De Volkskrant-specialisten kiezen hun favorieten, van Tania Kross als Carmen tot een schilder van eenzaamheid.

Sacha BronwasserMirjam van der LindenHein Janssen en Annette Embrechts
Tania Kross in Carmen. Beeld Anne van Zantwijk
Tania Kross in Carmen.Beeld Anne van Zantwijk

1. Opera: Carmen

Door Tania Kross
Tournee t/m 3 december.

Daar staat ze dan, op haar stilettohakken en in een leren jack, die explosieve cocktail van vrouwelijke verleidingskracht en stoere onafhankelijkheid. Operazangeres Tania Kross heeft Carmen, de zigeunerheldin van Bizets opera een update gegeven. Deze Carmen is rauwer dan haar traditionele operazusje. Ze schuurt geil met haar nieuwe lover Escamillo en het gaat Andalusisch los als het feestbeest de boel in de kroeg opzweept.

Pablo Cabenda

null

Carmen

2. Theater: Terror

KIK Productions en Senf Theaterpartners. Regie Peter de Baan. Tournee t/m 22 dec.

Clairy Polak is de voorzitter van de rechtbank, naast haar zitten de officier van justitie, de advocaat en de verdachte. Wij, het publiek, zijn de jury die uitspraak moet doen. Is vliegenier Lars Koch schuldig of onschuldig aan de dood van 148 passagiers van het vliegtuig dat hij neerschoot om erger te voorkomen. Een rechtbankzitting vermomd als serieus, gloedvol theater.

Hein Janssen

null

Terror

3. Dans: Thron

Door De Châtel sur Place & Neuer Tanz. Choreografie: Krisztina de Châtel. Tournee t/m 14 december.

De huidige generatie choreografen zie je dergelijk streng en sereen werk niet snel meer maken. Toch is Thron (troon) van Krisztina de Châtel uit 1984 niet gedateerd. Daarvoor is de schoonheid te klassiek. Hypnose is een groot woord, maar dit complexe minimalistische dansstuk ademt wel zo'n helderheid en concentratie uit dat je ernaar moet blijven kijken. In die minimalistische begrenzing zit een grote bewegingsvrijheid, en dat is meteen de mooie boodschap van deze choreografie.

Mirjam van der Linden

null

Thron

4. Jeugdtheater: Ifigeneia Koningskind

Door NTjong. Vanaf 8 jaar. Tournee t/m 13 december.

Pauline Mol bewerkte een kwarteeuw geleden Euripides' tragedie Ifigenea in Aulis tot Ifigeneia Koningskind , door de stem van het kind toe te voegen: een schaduwmeisje verwoordt wat de onwetende Ifigenea voelt aankomen. Regisseur Noël Fischer zet nu bij NTjong een klassieke, glasheldere enscenering neer, in een diepblauw decor met een grote metalen hinde als kwetsbaar speeltoestel. Door de open structuur worden alle dilemma's en emoties duidelijk en invoelbaar.

Annette Embrechts

null

Ifigeneia Koningskind

5. Jeugdtheater: Woestijnjasmijntjes

Door Toneelmakerij en George & Eran Producties. Vanaf 10 jaar.
Tournee t/m 1 december.

George Elias Tobal schreef op basis van eigen ervaringen een prachtige parabel over een vader en een dochter die moeten vluchten voor 'de blinde ratten' die hun land met 'vuurballen verlichten', omdat ze anders niets kunnen zien. Tobal verstaat de kunst om zware kost ontroerend vrolijk te verwoorden, zonder de heikele kwesties weg te poetsen. Gouden vondst is de cartooneske rol van Koen het Konijn, die troost biedt en huilt tegelijk. Woestijnjasmijntjes is grimmig en grappig tegelijk.

Annette Embrechts

null

Woestijnjasmijntjes

6. Beeldende kunst: Wanderlust - Koen Vermeule

Koen Vermeule, winnaar Sacha Tanja Penning. KunsthalRotterdam, t/m 19 november.

Koen Vermeule, schilder van een modern soort eenzaamheid en winnaar van de Sacha Tanja Penning 2017, brengt de Nederlandse realistische schilderkunst op een hoger plan. De schilder volgt niet het fotografische beeld, maar doet er wel zijn voordeel mee. Een spiegelende vloer wordt door ruige verfstreken als van water, een slagschaduw wordt een zelfstandige vorm. De foto is Vermeules knecht. Het fotograferen laat hem observeren, maar het schilderen laat hem - en ons - vervolgens opnieuw zien.

Sacha Bronwasser

null

Wanderlust

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden