Filmrecensie Carmen & Lola

Carmen & Lola, over twee lesbische meisjes in de Romagemeenschap, heeft oog voor hén, maar ook voor de positie van de Roma ★★★☆☆

Knap hoe regisseur Francen kritisch is zonder de Roma te kleineren.

Filmstill uit Carmen & Lola.

In Madrid wonen zo’n 90 duizend Roma, voornamelijk in de buitenwijken. Maatschappelijk gezien doet de groep het niet goed: de levensverwachting is laag, het aandeel schoolverlaters en analfabeten hoog. Tienerhuwelijken zijn nog altijd normaal. Van meisjes wordt verwacht dat ze met hun eerste vriendje trouwen. Daarna volgt, althans binnen het conservatieve deel van de Romagemeenschap, een leven van kinderen krijgen en thuiszitten.

De 16-jarige Lola (Zaira Romero) heeft daar helemaal geen zin in. Ze gaat nog naar school, wat niet vanzelfsprekend is. Als het aan haar vader ligt, stopt ze er direct mee. Haar moeder is ruimdenkender, maar ook voor haar is het ondenkbaar dat haar dochter lesbisch zou zijn. En dat is precies wat Lola al een tijdje van zichzelf weet.

Carmen (Rosy Rodriguez), 17 jaar, is anders: ze heeft geen andere ambitie dan te trouwen. Haar verloving met de neef van Lola is, wat haar betreft, een groot feest. Lola vindt het een verschrikking, want die is sinds haar eerste ontmoeting met Carmen verschrikkelijk verliefd geworden. Het lijkt kansloos, maar Carmen kent zichzelf niet zo goed als ze denkt.

Carmen & Lola, het speelfilmdebuut van de Spaanse Arantxa Echevarría, is een levendig verslag van een moeizame tienerliefde, die wordt gehinderd door sociale verwachtingen en andere ingebakken ideeën. Het is vooral de onmogelijkheid een andere route uit te stippelen, die het opgroeien voor Lola zo verstikkend maakt. Carmen is zich daar minder van bewust, maar juist daardoor zo opstandig wanneer ze er uiteindelijk mee wordt geconfronteerd.

Echevarría bekritiseert het benauwende milieu van de Roma zonder hen te kleineren of betuttelen; de film toont veel respect voor hun lastige omstandigheden. Dat is een knap evenwicht. Ze wordt daarbij geholpen door de acteurs, die op één na allemaal afkomstig zijn uit de Romagemeenschap en geen filmervaring hadden. Zij weten waarover ze het hebben: Rosy Rodriguez, 17 jaar tijdens de opnamen van de film, trouwde zelf op haar 15de en was zes maanden later alweer gescheiden.

Een beetje kuis is Carmen & Lola wel, al is dat misschien logisch voor een film die ook zonder seksscènes al de nodige taboes doorbreekt. Dat Echevarría ook erg voorzichtig is in haar vertelwijze, is minder makkelijk te verdedigen. De liefde tussen de twee meisjes komt goed uit de verf, maar hoe verder het verhaal vordert, hoe meer clichés zich aandienen. Zo komen Carmen en Lola, op zoek naar vrijheid, alsnog in een keurslijf te zitten.

Carmen & Lola

Drama

★★★☆☆

Regie Arantxa Echevarría.

Met Zaira Romero, Rosy Rodriguez, Rafaela León, Moreno Borja.

103 min., in 21 zalen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden