Carignani en Jeugd Orkest maken indruk

Hoe bouw je zo snel mogelijk een orkest op? Bij het Nationaal Jeugd Orkest weten ze er alles van. Elke zomer stelt het NJO kersverse orkesten en ensembles samen uit een internationale pool van professionele jonge musici....

Deze keer viel de keuze op drie componisten die volksmuziekdoeltreffend hebben aangewend om zich los te maken van deromantiek. Eenvoudige motieven openden nieuwe wegen bij Janacek,Bartók en Stravinsky.

De lenige dirigent Paolo Carignani was er duidelijk alles aangelegen dat te laten horen. In het drieluik Taras Bulba vanJanacek ontvouwde hij meteen een waaier van kleuren. Geen geringeprestatie wanneer je bedenkt dat de musici elkaar tussen kersten oud en nieuw voor het eerst troffen. Het derde concert op rijvond meteen plaats in de prestigieuze zaterdagmatinee van hetConcertgebouw.

De Italiaan Carignani is sinds 1999 de baas van de opera vanFrankfurt en dirigeert dit seizoen onder meer in de WienerFestwochen. Al is hij veel minder uit op persoonlijke aandacht,wanneer hij met hoofdknikken het slagwerk volgt lijkt Carignanischatplichtig aan de Amerikaan Leonard Bernstein. In driedeligpak met stropdas wist hij veel enthousiasme te generen. Er luktehem erg veel. Paukenslagen vloeiden rechtstreeks over in de tuba.Het orgel mengde zich fraai met het orkest bij Janacek. De lijnin het met kerkklokken omlijste werk naar een verhaal van Gogolwerd duidelijk uitgelicht.

In het veeleisende Eerste Pianoconcert van Bartók verplaatstede aandacht zich vooral naar het slagwerk. De pianist Enrico Paceontfermde zich over de onstuimige percussieve klanken waarmeeBartók de vleugel nieuw leven inblies. Sinds hij het UtrechtseLiszt-concours won geldt Pace hier als een grote ster. Directcommunicerend met de musici kwam Pace tot intense momenten. Maarzijn visie op het pianoconcert leek nog niet helemaal te sporenmet de lijn die Carignani uit zette.

In de dankbare Petroesjka van Stravinsky maakte het NJO meerindruk. Er viel te genieten van swingende hoorns, uitstekendesoli op trompet en piano en een speels bandje. Hetinternationaal gewaardeerde NJO staat er deze winter weer eensgoed bij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden