Film

‘Captain Nova’ is een lovenswaardige scifi-film van eigen bodem ★★★★☆

Schrijver en regisseur Maurice Trouwborst schept in zijn eerste speelfilm een overtuigend verstikkend toekomstbeeld.

Kevin Toma
Captain Nova  Beeld
Captain Nova

Een klimaatgekkie, zo wordt de (schijnbaar) 12-jarige Nova in Captain Nova omschreven. Haar kompaan Nas (Marouane Meftah) weet wel beter. Nova (Kika van de Vijver) is eigenlijk een volwassen vrouw (Anniek Pheifer) die samen met een zorgelijk robotje vanuit de toekomst naar het Nederland van 2025 reist, om de wereld voor een apocalyptische catastrofe te behoeden. De reis door een wormgat heeft Nova veel jonger gemaakt. Als een onverstoorbaar koelbloedige Greta Thunberg uit de ruimte, zo verschijnt ze op haar landingsplek aan toevallige getuige Nas.

Sciencefictionfilms kom je zelden tegen in de Nederlandse cinema, of het nu jeugdfilms of producties voor volwassenen betreft. Alleen al daarom zijn de ambities van schrijver en regisseur Maurice Trouwborst en co-scenarist Lotte Tabbers lovenswaardig. Trouwborst schept met de openingsscène van zijn eerste speelfilm met weinig middelen een overtuigend verstikkende toekomstwereld, de camera ploegend door de rood geblakerde woestenij die Nederland anno 2050 zou kunnen worden.

Captain Nova, op Cinekid bekroond met zowel de hoofdprijs als die voor de beste Nederlandse kinderfilm, wordt na het spectaculaire begin veel kleinschaliger. De film speelt zich af in een oer-Nederlands landschap van bos, velden, duinen en zee. Daar ergens ligt het doel van Nova’s missie, al willen zij en robot ADD (ingesproken door Sander van de Pavert) er aan Nas weinig over kwijt. Cameraman Robbie van Brussel put volop aardse tonen en texturen uit dat natuurdecor, als betekenisvol contrast met de dorre toekomstbeelden.

Rechercheur Claire (Hannah van Lunteren) hoopt intussen te ontdekken waarom de onlangs ontdekte ufo vol zit met vingerafdrukken van een gewoon Nederlands meisje van 12. Hier en daar stoeit de film met tijdreisparadoxen, terwijl de sciencefictiontrucages sober en functioneel blijven. Beste vondst is het wapen waarmee Nova tegenstanders letterlijk in de pauzestand schiet.

Filmdebutanten Kika van de Vijver en Marouane Meftah vormen een prettig avonturiers- en vriendenduo, zonder zweem van schattigheid. Robbert Bleij en Pierre Bokma zijn de zakenlui met wie Nova de degens kruist, Ricky Koole en Ergun Simsek hebben gezellige bijrollen als het echtpaar dat de helden opvangt. Fijn dat Nova bij hen kans krijgt de vingers in de moestuin te steken – dat zou je iedere strijder uit de toekomst gunnen.

Captain Nova

Sciencefiction

★★★★☆

Regie Maurice Trouwborst.

Met Kika van de Vijver, Marouane Meftah, Hannah van Lunteren, Joep Vermolen, Sander van de Pavert, Anniek Pheifer, Robbert Bleij, Pierre Bokma, Ricky Koole, Ergun Simsek, Harry van Rijthoven.

86 min., in 116 zalen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden