Captain Fantastic is grappig, eigenzinnig en hartverwarmend

Captain Fantastic dwingt tot nadenken over wat goed ouderschap is. Regisseur Matt Ross' schets van een commune is jaloersmakend en verontrustend tegelijkertijd.

Floortje Smit
null Beeld Hilde Harshagen
Beeld Hilde Harshagen

Vader Ben en zijn zes kinderen wonen midden in de Amerikaanse bossen. Overdag benen ze een hert uit, trainen ze, of beklimmen ze een rotswand. 's Avonds lezen ze bij het licht van het kampvuur een boek over iets als kwantummechanica, of ze maken muziek. Iedereen doet mee, dus ook de kleintjes, die hooguit een jaar of 6 zijn.

Deze zelfvoorzienende eenheid van bosmensen die regisseur en scenarist Matt Ross schetst in Sundancehit Captain Fantastic, is jaloersmakend en verontrustend tegelijk. Het is een waar Eden voor kinderen, maar dit kan toch niet goed zijn? Of wel?

Niet al te veel over verklappen. Captain Fantastic is een film waarbij de verrassende plot zich langzaam ontvouwt. Het is voldoende om te weten dat deze familie, die zich afkeerde van de 'fascistische kapitalistische maatschappij' en gekleed is in de meest fantasierijke outfits, op roadtrip gaat door de Verenigde Staten in een oude bus. En dat het een familiedrama is zoals Little Miss Sunshine - grappig, eigenzinnig en hartverwarmend - maar dat dit desalniettemin een heel andere, uiterst originele film is.

Want daar reizen ze dan, door die wereld van dikke mensen en computerspelletjesverslaafde kinderen. In een maatschappij waar altijd om de waarheid heen gepraat wordt om de kroost te beschermen. Bens volledig doorgeslagen andere aanpak levert filosofischere, minder verwende mensen op. Maar wat heb je eraan om een Beter Mens te zijn, als het je buiten de rest van de wereld plaatst?

Drama

Captain Fantastic
Regie: Matt Ross.
Met: Viggo Mortensen, George MacKay, Nicholas Hamilton.
118 min., in 32 zalen.

Regisseur Ross leefde zelf in een soort commune, zonder televisie en leeftijdsgenootjes. Vandaar waarschijnlijk dat hij niet te veel romantiseert, maar wel genoeg. Hij maakt Bens ideeën niet belachelijk. Hij laat hem bovendien spelen door Viggo Mortensen, hier met dikke baard. Daardoor wordt het een intense man, bij wie gedrevenheid en fanatisme in elkaars verlengde liggen. Hij runt zijn gezin als een sekteleider en spoort zijn kinderen tot uitersten aan, maar uit liefde. George MacKay en Nicholas Hamilton, die twee opstandige zonen spelen, bieden knap tegenwicht voor de charismatische Mortensen.

Een makkelijke moraal is er niet. Captain Fantastic is een statement tegen de consumptiemaatschappij en de rubberen stoeptegelmentaliteit van sommige ouders. Maar meer nog dwingt het tot nadenken over wat goed ouderschap nu eigenlijk is.

'Alles is choquerend voor een Amerikaans publiek'

Regisseur Matt Ross en acteur Viggo Mortensen maken zich met arthousehit Captain Fantastic sterk voor een alternatieve opvoedingswijze. Ze leggen uit hoe de film terloops ook nog even toont hoe een ideale democratie functioneert. Lees hier het hele interview.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden