AlbumCappella Pratensis

Cappella Pratensis presenteert een soundtrack van het religieuze leven van Den Bosch ★★★★☆

null Beeld

Wie door Den Bosch wandelt, loopt door een in aanleg middeleeuwse stad: het stratenpatroon en veel gebouwen herinneren daaraan. Toch is er maar een fractie overgebleven van de kerken en kloosters uit de tijd dat de bijnaam voor de stad Klein Rome was. Op zijn nieuwste album presenteert Cappella Pratensis een soundtrack van dat religieuze leven. In een meerjarig project buigt het vocaal ensemble zich over de negen overgeleverde Bossche koorboeken van de in 1318 opgerichte Illustre Lieve Vrouwe Broederschap, die de beste zangers aantrok voor haar eigen kapel in de Sint Jan.

Dit is de tweede cd die uit de verkenning van de koorboeken voortkomt. Centraal staat de Missa Tua est potentia van Jean Mouton (1459-1522). Het is een prachtig, afwisselend en bij vlagen feestelijk album, waarin de weelderige polyfonie met veel overtuiging wordt gebracht. Geheel in stijl klinkt het gloria in authentieke Brabantse tongval. Op de versie die op de streamingdiensten staat, ontbreekt een stukje van het Agnus Dei, we dromen het einde zelf maar af.

Cappella Pratensis

Ezekiel’s Eagle

Klassiek

★★★★☆

Challenge

Welke nieuwe muziek is er uitgebracht en wat vinden de experts van de Volkskrant daarvan? Bekijk onze muziekpagina met het album van deze week, alle recensies en de tracks van de week.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden