‘Canon is te beperkt voor goed museum’

Volgens Directeur Erik Schilp van het Nationaal Historisch Museum is alleen de canon te beperkt om een goed museum mee te maken.

Van onze verslaggeverHarmen Bockma Harmen Bockma

Schilp blijft ook achter het besluit staan om het museum in het centrum van Arnhem te vestigen, in plaats van naast het Nederlands Openluchtmuseum (NOM). De bouw van het museum naast het Openluchtmuseum zou jaren langer duren dan vestiging naast de John Frost-brug. Kamerleden uitten zaterdag scherpe kritiek op de gewijzigde plannen.

Minister Plasterk van Cultuur koos in 2007 voor Arnhem op basis van een plan van toenmalig directeur Jan Vaessen van het NOM. Die stelde destijds voor het Nationaal Historisch Museum naast het Openluchtmuseum te bouwen.

Architect Francine Houben ontwierp een toren waarin de vijftig doorkijkjes op de nationale geschiedenis uit de canon, de zogenoemde vensters, een plek kregen.

Met zijn keuze voor Arnhem passeerde Plasterk Amsterdam en Den Haag, steden die zich ook hadden opgeworpen als vestigingsstad. Dat was tegen de zin van onder andere de SP, het CDA en D66, die een voorkeur hadden voor Den Haag.

Volgens SP-Kamerlid Jan Marijnissen (destijds een van de aanjagers van het museum) zijn met het veranderen van de vestigingsplek en het loslaten van de canon de argumenten voor Arnhem weggevallen. Volgens Marijnissen moet het museum nu alsnog in Den Haag komen.

De Tweede Kamer praat eind mei over de Arnhemse plannen. In juni volgt een debat met minister Plasterk.

Pagina 3

Zo veel breder

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden