Cancan dansend de Boekenweek in

In de Amsterdamse Stadsschouwburg is dinsdagavond weer het Boekenbal. Het festijn is de traditionele aftrap van de Boekenweek.

'Gare du Nord - Ontmoetingen met Frankrijk' is het thema van de 69ste editie van de promotiedagen van het boek. De opening bestaat dan ook uit een Frans-getint variétéprogramma, inclusief cancandanseressen.

In deze Boekenweek toeren vijftien Franse auteurs door het land. Vier hebben zich aangemeld voor het zeshonderd gasten tellende Boekenbal: Amin Maalouf, J.M.G. le Clezio, Tahar ben Jelloun en Jean-Philippe Toussaint. Ook een groot aantal Nederlandse auteurs heeft de uitnodiging aanvaard, onder wie Thomas Rosenboom, schrijver van het Boekenweekgeschenk, en de in Parijs wonende Adriaan van Dis, auteur van het Boekenweekessay. Onder de vele bekende Nederlandse auteurs zijn onder anderen de cracks Harry Mulisch en Hella Haasse, beiden in de voorbije jaren al voorzien van hoge Franse onderscheidingen. Met name Haasse is bij de Fransen bijzonder geliefd.

De Boekenweek heeft elke dag een ander thema. Woensdag is dat de Franse Revolutie, donderdag de filosofie, vrijdag stripalbums ('van Asterix tot Proust'), zaterdag poëzie en chansons, zondag het Pantheon met zijn daarin bijgezette 'onsterfelijken', maandag 15 maart de Franse film, dinsdag 16 maart 'de encyclopedisten', woensdag 17 maart de Franse keuken, donderdag 18 maart 'Als God in Frankrijk', vrijdag 19 maart de Franse schilderkunst en zaterdag 20 maart als spetterende afsluiter Franse wijn.

De Fransen worden steeds enthousiaster over de Nederlandse literatuur, zo bleek vorig jaar al tijdens de Franse boekenbeurs Salon du Livre. In 1991 werden nog vijftien oorspronkelijk Nederlandse titels in het Frans vertaald, in 2002 waren het er veertig. Voor en tijdens de Salon du Livre waren het er al zeventig.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden