Cameraman wint eerste Kalf

De strijd om de Gouden Kalveren is begonnen met Duska, de openingsfilm van het NFF...

Van onze medewerker Jan Pieter Ekker

In de Utrechtse Stadsschouwburg is gisteravond het 27ste Nederlands Film Festival begonnen. Met een prijs voor de internationaal vermaarde cameraman Robby Müller, een lintje voor de scheidende bestuursvoorzitter, en een landerige openingsfilm van Jos Stelling, de oprichter van het festival.

‘Een droomfabriek van beelden die het bestaan ontregelen’, noemde directeur Doreen Boonekamp het Nederlands Film Festival in haar openingsspeech. ‘Nederlandse films tonen mensen in onze samenleving, in al hun diversiteit, in Nederlandse situaties, of tonen internationale situaties met een Nederlandse blik’, aldus Boonekamp. ‘Zo is de kracht van het werk van Bert Haanstra dat hij er als geen ander in slaagt Nederlanders en Nederlandse situaties zo te portretteren dat iedereen zich hierin nog steeds herkent.’

Het was woensdagavond een komen en gaan op het podium van de Utrechtse Stadsschouwburg. De Utrechtse burgemeester Brouwer-Korf mocht traditiegetrouw de Filmprijs van de Stad Utrecht uitreiken. De debuutprijs, bestaand uit een penning en 5000 euro, ging naar The Bird Can’t Fly van Threes Anna, over een bijna onder het woestijnzand verdwenen mijnwerkersdorp in Zuid-Afrika. ‘Een echte auteursfilm’, aldus het juryrapport. De regisseur was overigens in San Sebastian, waar haar film in wereldpremière gaat.

Minister van Cultuur Ronald Plasterk overhandigde het eerste Gouden Kalf van deze editie, de Cultuurprijs, aan cameraman Robby Müller. Het is de eerste belangrijke Nederlandse onderscheiding voor Müller, die werkte met internationaal vermaarde regisseurs als Wim Wenders, Jim Jarmusch, Lars von Trier en Michael Winterbottom.

Aansluitend had Plasterk nog een verrassing in petto voor NFF-bestuursvoorzitter Frans Afman, die na twaalf jaar de voorzittershamer over doet aan Jeltje van Nieuwenhoven. Vanwege zijn ‘jarenlange, intensieve inzet voor de Nederlandse cinema’ kreeg Afman een koninklijke onderscheiding; hij mag zich nu Ridder in de Orde van Oranje Nassau noemen.

Zo lang als de plichtplegingen duurde, zo lang leek ook de hoofdfilm te duren: Jos Stellings in Amsterdam en in Rusland gesitueerde tragikomedie Duska. Stelling was in 1981 de oprichter van de Nederlandse Filmdagen en won al vier keer een Gouden Kalf.

In Utrecht zijn de komende dagen ook de nieuwe films te zien van Pim de la Parra (Het geheim van de Saramanca rivier), Roel Reiné (de Engelstalige thriller Drifter), Ben van Lieshout (De muze), Mischa Kamp (Waar is het paard van Sinterklaas?) en Erik de Bruyn (Nadine, de langverwachte opvolger van Wilde mossels).

In de strijd om de Gouden Kalveren krijgen zij concurrentie van onder meer Tussenstand van Mijke de Jong, Steve Buscemi’s remake van Theo van Goghs Interview, Peter Greenaways Nightwatching, maar ook van kinder- en jeugdfilms als Ernst en Bobbie en de geslepen Onix en Honeyz.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden