Komedie

Calendar Girls

Bejaarden bloot voor goede doel

Jan Pieter Ekker

Bij kalendermeisjes gaan de gedachten naar blonde stoten in losgeknoopte overalls, een schroevendraaier onhandig in de hand, en een keurig aangebrachte veeg op de wang. (En Volkskrant-lezers denken aan de verantwoorde bandenmeisjes van Pirelli, natuurlijk.)

In Calendar Girls van Nigel Cole zijn het geen meisjes die uit de kleren gaan, maar vrouwen van middelbare leeftijd. En ouder. Zij zijn lid van de Bond van Plattelandsvrouwen, die elke maand bijeenkomt voor lezingen over uiteenlopende onderwerpen als vloerkleden, broccoli en bloemschikken.

Als de man van een van de dames overlijdt aan leukemie, komen ze in actie: ze gaan geld werven voor het lokale ziekenhuis. Met een speciale kalender van de bond, met krasse ontklede knarren achter kersengebakjes, zelfgemaakte potten jam, of een bloemstukje, in plaats van kerken of prachtige vergezichten. Want seks verkoopt, weet de rebelse, bijdehante Chris (Helen Mirren).

Calendar Girls vertoont veel overeenkomsten met Coles speelfilmdebuut Saving Grace (2000), waarin een gezellige bejaarde bloemenkweekster in een pittoresk Engels vissersplaatsje een hennephandel opzet om te voorkomen dat haar prachtige landhuis moet worden verkocht.

Ook het sprookje Calendar Girls - gebaseerd op een waar gebeurde geschiedenis - loopt goed af. Natuurlijk wordt de kalender een succes. De vrouwen gaan zelfs naar Hollywood, waar ze zich uitleven in een stretched limo en superdeluxe hotelsuites. Ongelukkigerwijs is de film dan pas een uur bezig, en moeten er nog allerlei oninteressante plotjes worden afgewikkeld (ontrouwe echtgenoot, dwarse zoon), en moet er óók nog een wijze les worden geleerd.

De opgewekte The Full Monty-variatie verandert dan toch nog in een sentimentele tranentrekker.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden