BoekenKort

Cal Flyn heeft nog vertrouwen in het herstel van de natuur

Overwoekerde gebouwen in Tsjernobyl, spookwijken in Detroit: in Verlaten oorden neemt de Schotse schrijfster Cal Flyn je mee op avontuur naar plekken waar de mensheid heeft gefaald. Plekken die vanwege oorlog, ziekte of economisch verval al vele jaren aan hun lot zijn overgelaten. Waar de mensen zijn weggetrokken en de enkelingen die zijn gebleven in de marge leven. Op Islands of Abandonment, zoals de betere, oorspronkelijke titel luidt. Van het barre afvalgebied in West Lothian in Schotland tot de vervuilde en opdrogende Salton Sea in Californië.

Dit had een somber boek kunnen zijn, over de schade die de mens aanricht en de natuur die wordt aangetast. Het had ook een moralistische vermaning kunnen zijn, weer een oproep om iets te doen tegen de klimaatcrisis. Dat is dit boek ook, maar daarnaast is het veel meer. Het is een boek vol hoop, Flyn noemt het ‘geloof’, vanwege het herstel en de nieuwe natuur die ze overal aantreft. Over de ‘wederopstanding’ van de wereld, ‘als we hem maar de ruimte geven om dat te doen’.

null Beeld Atlas Contact
Beeld Atlas Contact

Cal Flyn: Verlaten oorden – De natuur na de mens. Uit het Engels vertaald door Wybrand Scheffer. Atlas Contact; € 24,99.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden