Cabaretprijs Poelifinario ter discussie na nominatieweigeringen

Twee grote kanshebbers voor de Poelifinario-cabaretprijs willen niet genomineerd worden.

Xanne Visser
Ronald Goedemondt. Beeld Bob Bronshoff
Ronald Goedemondt.Beeld Bob Bronshoff

Bij de nominaties voor de Poelifinario, de jaarlijkse cabaretprijs voor het indrukwekkendste programma van het seizoen, zijn dit jaar twee grote namen buiten beschouwing gelaten. Cabaretiers Ronald Goedemondt en Diederik van Vleuten wensten niet genomineerd te worden voor de prijs, bevestigt juryvoorzitter Jan Gras (directeur Agora Theater & Congrescentrum).

Hun voorstellingen - Goedemondts Geen sprake van, Van Vleutens Mijn nachten met Churchill (+) - werden flink geprezen. 'Er ontstaat een incompleet beeld als je een paar mensen niet in de beoordeling mag opnemen', reageert Gras. 'Maar we hebben erin toegestemd uit respect voor de cabaretiers. Als mensen niet genomineerd willen worden, ga ik ze het niet opdringen.'

Diederik van Vleuten wil geen uitleg geven, Goedemondts impresariaat laat weten dat de prijs voor hem 'geen meerwaarde' heeft. 'Ronald heeft moeite met het vergelijken van voorstellingen. Hij hecht geen waarde aan de manier waarop nu wordt geselecteerd en genomineerd. Mocht hij in de toekomst weer vertrouwen krijgen in de aanpak, dan wil hij overwegen weer mee te doen. Nu is het al jaren een onduidelijk en onevenwichtig geheel', aldus theaterbureau Hekwerk.

De nationale cabaretprijs lag eerder onder vuur. Vorig jaar weigerden cabaretiers Micha Wertheim en Daniël Arendts hun nominatie. Wertheim laakte de werkwijze van eerdere jury's (ze zouden schertsend commentaar hebben gegeven aan winnaars, zich seksistisch hebben geuit en niet alles hebben gezien), Arendts noemde de prijs 'niet eervol'. Sinds 2003 wordt de prijs uitgereikt door de vereniging van schouwburgdirecteuren (VSCD). De genomineerden voor de Poelifinario van 2016 zijn Kommil Foo, Lebbis, Lenette van Dongen en Niet Uit Het Raam (NUHR). Voor Neerlands Hoop - voor de veelbelovendste theatermaker(s) - zijn Eva Crutzen, Tim Fransen en Yentl en de Boer genomineerd. De uitreiking is op 25 september.

Diederik van Vleuten. Beeld Aurélie Geurts
Diederik van Vleuten.Beeld Aurélie Geurts

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden