TheaterrecensiesCabaret

Cabaretier Patrick Nederkoorn fileert zijn eigen gedrag als jonge politicus (drie sterren)

Joris Henquet
Cabaretier Patrick Nederkoorn in 'Ik betreur de ophef' Beeld Tom Cornelissen
Cabaretier Patrick Nederkoorn in 'Ik betreur de ophef'Beeld Tom Cornelissen

Al op 21-jarige leeftijd werd de politiek bevlogen Patrick Nederkoorn actief in de gemeentepolitiek van zijn woonplaats Amersfoort. Eerst voor de partij Jouw Amersfoort, later ook als fractievoorzitter van D66. Na acht jaar gemeenteraad vond hij het mooi geweest; Nederkoorn werd theatermaker. In zijn derde cabaretsolo blikt Nederkoorn, inmiddels 35, vol spot en ook afgrijzen terug op dat jochie (‘Ik had nog geeneens puisten’) dat vol zelfvertrouwen op lokale verkiezingsposters stond.

‘Ik betreur de ophef’ is een openhartig zelfonderzoek, waarin Nederkoorn zich afvraagt wat het politieke systeem met hem deed en waarom hij zich als twintiger zoveel politieke trucjes eigen maakte. Hij laat audiofragmenten horen van raadsvergaderingen en hekelt de holle taal die hij destijds uitsloeg.

Door zijn eigen tijd als politicus zonder al teveel levenservaring te fileren zegt Nederkoorn ook iets over de tekortkomingen van huidige jonge fractievoorzitters van landelijke partijen, waarbij Jesse Klaver, Thierry Baudet en Rob Jetten met naam genoemd worden. Het is vooral die invalshoek die deze voorstelling interessant maakt en zeggingskracht geeft.

Nederkoorn koppelt zijn politieke tijd ook aan zijn liefdesleven, want liefde en politiek zijn ‘twee essentiële vormen van contact maken’. Die verhalen, over o.a. het huwelijksaanzoek van zijn vriendin, zijn meer particulier en minder verrassend dan het politieke relaas.

Zoals Nederkoorn ook zelf aangeeft kan hij een pleaser zijn, iemand die probeert bij zijn publiek in het gevlij te komen. Verfrissend zijn daarom de stukken waarin hij eens wat scherper uit de hoek komt, bijvoorbeeld als hij de deelnemers van de Nijmeegse Vierdaagse fileert. Geestig, maar wel jammer dat hij zich na zo’n harde grap direct weer verontschuldigt. Hierdoor blijft zijn cabaretstijl toch wat keurig en gladjes.

Ik betreur de ophef door Patrick Nederkoorn. Regie: Pieter Bouwman. 8/12, Stadsschouwburg Utrecht. Tournee t/m 29/5.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden