Burgers Seattle kiezen voor OMA

Het architectenbureau OMA (Office for Metropolitan Architecture) van Rem Koolhaas gaat de nieuwe centrale bibliotheek van de stad Seattle ontwerpen....

Van onze verslaggever

Opmerkelijk is dat de uiteindelijke keuze voor het OMA gebaseerd is op ideeën, ervaring en plannen voor de organisatie van het project, en niet op een definitief ontwerp. Pas over een jaar moet het OMA met een ontwerp komen voor het gebouw, dat naast de bibliotheek ook ontmoetingsruimten, een auditorium en een educatief centrum voor de omgang met nieuwe technologieën zal bevatten.

De keuze voor het OMA kwam tot stand na een lange procedure, waarbij de inwoners van Seattle intensief waren betrokken. Vorig jaar maakte een referendum de weg vrij voor een obligatielening van 400 miljoen gulden, die de renovatie en uitbreiding van het gehele bibliotheeksysteem moet bekostigen. Bill Gates, topman bij het in Seattle gevestigde Microsoft, doneerde 40 miljoen gulden voor de vernieuwing van de filialen van de bibliotheek.

Een adviescommissie, bestaande uit onder anderen plaatselijke zakenmensen, kunstenaars, een bibliotheekmedewerker en een dominee, nomineerde begin dit jaar vijf bureaus. Deze hielden vervolgens publieke presentaties, die werden bijgewoond door honderden belangstellenden. Het OMA en het bureau van architect Steven Holl, ontwerper van onder meer het nieuwe museum voor moderne kunst in Helsinki, bereikten daarop de laatste selectieronde.

Het OMA is enthousiast over de samenwerking met de plaatselijke overheden. Een woordvoerder zegt dat Seattle graag een rol wil spelen bij 'het definiëren van de bibliotheek van de 21ste eeuw'. Het OMA ontwierp onder meer de Kunsthal in Rotterdam en een nieuwe wijk van de Franse stad Lille.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden