Burgerlijke schemering neemt het op voor diversiteit en verbeelding

Een heerlijk potje tegendraads fysiek theater dat zich afspeelt in een ongemakkelijk, maar fascinerend universum.

Karin Veraart
null Beeld Sanne Peper
Beeld Sanne Peper

De spelers onderzoeken gretig wat 'normaal' is, en sluiten zo mooi aan bij de actualiteit.

Twee vrouwen aan een glazen tafel. De een vertelt een anekdote, de ander luistert beleefd. Het had best leuk kunnen zijn; de anekdote - over een aankoop op Marktplaats - is onderhoudend, maar op een of andere manier maken de vrouwen een gespannen, ongemakkelijke indruk; hier trilt een mondhoek, daar een ooglid.

De aankoop is ook aanwezig in de kamer. Het is een man. De kersverse eigenares noemt hem Hans. Is dit normaal? Dat is de kwestie die voortdurend over het toneel waart tijdens de voorstelling Burgerlijke Schemering van Lotte Dunselman en Anna Schoen (samen Tg Echo). Ze zal geconcipieerd zijn voordat premier Rutte zijn 'normaal'-brief het land instuurde, maar een en ander valt wel mooi samen. Want Dunselman, Schoen en schrijver Jibbe Willems onderzoeken hier gretig wat dat inhoudt: 'normaal'.

De dames en Hans hebben in ieder geval duidelijk maling aan wat algemeen als zodanig wordt gezien: zij hebben hun eigen universum. Dat ziet er niet per se comfortabel of prettig uit, maar daar gaat het kennelijk niet om. Schoen speelt een dominante dame, met een duidelijke présence op toneel, maar toch ook vaak niet helemaal zeker van haar zaak. Dunselman lijkt bescheidener, maar heeft iets passief-agressiefs. En Hans, die is nou eenmaal een tweedehan(d)sje.

Wat doen die drie zoal? Ongemakkelijke en een beetje vieze dingen. Schoen heeft een schijtscène, Dunselman draait soms door in nerveuze redeneringen, de sanseveria barst intussen van de luizen, Hans is ten slotte pas echt de klos. En het publiek, dat zit gefascineerd te kijken naar een heerlijk potje tegendraads fysiek theater dat het opneemt voor diversiteit en verbeelding.

Theater

Burgerlijke Schemering
Door Tg Echo.
Tekst: Jibbe Willems. Regie: Bram Coopmans.
Spel: Ian Bok, Lotte Dunselman en Anna Schoen. 2/2, Huis Oostpool, Arnhem. Tournee t/m 22/4.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden