Buma-directeur zou zuinig zijn, maar gaf tienduizenden euro's uit aan golf, hotels en business class

Directeur Wim van Limpt (44) van Buma/Stemra heeft de afgelopen anderhalf jaar tienduizenden euro's uitgegeven aan onder meer business class vliegtickets, hotels, etentjes, een peperduur golfabonnement en een nieuwe inrichting van zijn kantoor. Dat terwijl hij vorig jaar bij zijn aantreden juist zei zuinig te zullen zijn zodat er zoveel mogelijk geld voor de aangesloten leden overblijft.

Wim van LimptBeeld Twitter

Daarnaast was de auteursrechtenorganisatie tonnen kwijt aan externe ondersteuning van Van Limpt, omdat de nieuwe directeur nog niet zelfstandig kan functioneren. Dat blijkt uit vertrouwelijke stukken, rekeningenafschriften en gesprekken met interne bronnen en kennissen van de directeur.

De Volkskrant publiceert vrijdag een reconstructie van de eerste anderhalf jaar van Van Limpt bij Buma/Stemra. Bij de auteursrechtenorganisatie zijn rond de 26.000 componisten, tekstschrijvers en tekstdichters aangesloten. Buma/Stemra int voor hen de vergoeding die bijvoorbeeld radio- en televisiestations en horecaondernemers moeten betalen voor het gebruiken van hun liedjes. Hoe hoger de kosten van de organisatie, hoe minder geld er overblijft om onder de leden te verdelen.

De organisatie kwam de afgelopen jaren vaak in opspraak vanwege belangenverstrengeling en corruptie. Daarnaast claimen leden met regelmaat dat ze te weinig ontvangen en dat het volstrekt onduidelijk is hoe Buma/Stemra het geld verdeelt.

Transparantie

Van Limpt beloofde juist dat hij het allemaal anders zou doen en dat hij de organisatie transparant zou maken. Afgelopen zomer rekende hij hard af met de vorige directie door te claimen dat zij jarenlang gesjoemeld zouden hebben met de boekhouding. Van Limpt zei er voor te gaan zorgen dat van elke binnenkomende euro een zo groot mogelijk deel naar 'de rechthebbenden' zou gaan. Medewerkers van de organisatie verbazen zich daarom onder meer over het golfabonnement dat Van Limpt afsloot bij de exclusieve golfclub The Dutch. Dat kostte de organisatie 42.500 euro.

Wim van Limpt zegt in een reactie dat hij zich niet herkent in het beeld dat 'een klein clubje mensen' van hem probeert te schetsen door facturen en informatie over hem te lekken.

Belangenverstrengeling

Het bestuur van Buma/Stemra heeft vorige week een lijst vragen van de Volkskrant gekregen over het uitgavenpatroon van de directeur. Het bestuur zegt zich niet te herkennen in het beeld dat door de vragen wordt geschetst. Van Limpt is altijd transparant geweest ook over alle uitgaven, aldus de reactie. 'Het bestuur staat volledig achter Van Limpt en de wijze waarop hij leiding geeft aan Buma/Stemra en het noodzakelijke veranderingsproces. Daarom betreurt het bestuur ten zeerste dat er een poging wordt gedaan om Van Limpt in een kwaad daglicht te stellen en hem te beschadigen.'

Maar werknemers binnen de organisatie maken zich naast zijn hoge uitgavenpatroon met de creditcard van de zaak ook zorgen over mogelijke belangenverstrengeling. Zij wijzen daarbij op de opmerkelijke benoeming van de dochter van Henk Westbroek als controller bij Buma/Stemra. Westbroek is vicevoorzitter van het bestuur en moet toezicht houden op Van Limpt. Zijn dochter werd in mei dit jaar ineens aangenomen door Van Limpt.

Voormalig horecaondernemer Van Limpt begon eind 2007 bij Buma/Stemra. In 2016 werd hij benoemd tot directeur, maar daarbij gaf hij verkeerde informatie over zijn zakelijk verleden. Op zijn cv schrijft Van Limpt dat hij in 2007 de kans kreeg zijn zaken van de hand te doen, maar uit gegevens van de Kamer van Koophandel blijkt dat zijn zaak in 2008 failliet ging. Een van de schuldeisers was Buma/Stemra, aan wie Van Limpt nog een rekening moest betalen voor het draaien van muziek in zijn feesttenten.

Reconstructie en weerwoord

Lees de reconstructie van de eerste anderhalf jaar van Van Limpt bij Buma/Stemra. 'Zuinig aan doen' vertaalt zich in een golfabonnement van 42.500 euro. (+)

In een weerwoord stelt Van Limpt dat een clubje mensen facturen en informatie over hem lekt, om hem 'op een bepaalde manier' neer te zetten. 'Niet zuinig, zuinig, maar zo efficiënt als kan'. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden