Bulls die overtreders klemvast corrigeren

Criminele jongens van 14 tot 18 jaar die in groepsverband opereren, zijn de schrik van de samenleving. Het doet politieke partijen geen electoraal kwaad te beloven deze veelplegers van straat te halen, een belangrijke reden waarom het in 1999 uit de VS overgenomen idee van de Glen Mills School in...

De gedachte achter het strafinternaat is simpel: wie onder negatieve groepsdruk afglijdt, zal onder positieve groepsdruk weer opkrabbelen. De binnenkomende student heeft de status van zorgenkindje, en kan opklimmen tot machtige bull. Dat doe je door je netjes te gedragen en vooral door elkaar te corrigeren – in niveaus die oplopen van vriendelijk non-verbaal tot ‘holding’, waarbij de overtreder klemvast tegen muur of grond gedrukt wordt. Is er een overtreding met onbekende dader, dan volgt een ‘proces’: alle studenten zitten in stramme houding op de grond, armen over elkaar, tot de dader zich meldt.

Holding en proces zijn de meest bekritiseerde praktijken, omdat ze grenzen aan mishandeling – er zouden jongens tegen ijzeren deuren gekwakt worden – en machtsmisbruik in de hand werken. Holding druist in tegen de regels van een open instelling, wat voor minister Rouvoet reden was van Glen Mills een gesloten instelling te maken.

Journalist John Maes verzamelde tien jaar geschiedenis, ontwikkeling, kritiek, verhalen van ex-studenten en onderzoeksgegevens voor zijn informatieve Glen Mills. Dit vlot geschreven boek leest als een aanklacht dat het internaat op z’n best neerzet als een slordig experiment, en op z’n slechts als een ramp, gebaseerd op verkeerde aannames. Zoals een geciteerde hoogleraar jeugdstrafrechtpleging het stelt: Glen Mills richt zich op jongens die bijzonder gevoelig zijn voor groepsdruk, en versterkt die gevoeligheid nog eens, in plaats van ze te leren er weerstand aan te bieden.Ranne Hovius

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden